Achtste plaats op IJsselmeer bij Stavoren!

 • Stavoren1
 • Stavoren2
 • Stavoren3
 • Stavoren4
 • Stavoren5
 • Stavoren6
 • Stavoren7
 • Stavoren8
 • Stavoren9
 • Stavoren10

Geplaatst op 27 juli 2013

Een achtste stek vandaag, daar moesten Albert Visser en zijn bemanning het mee doen. We hadden, en de mannen zelf ook natuurlijk, met de successen van de afgelopen dagen in het achterhoofd op meer gehoopt. Ze hebben er vanmiddag tijdens een mooie zeilpartij op het IJsselmeer alles aan gedaan om een hogere positie te bezeilen. De zoals altijd weer elke dag cruciale start gooide roet in het eten. Als tiende rondde de Twee Gebroeders de eerste boei om gedurende de middag te knokken voor wat ze waard waren verder naar voren te zeilen. Dan is een achtste plaats toch nog winst na een lastig begin.

Tijdens het palvar vanmorgen werd de schippers meedegedeeld dat de wedstrijd van vanmiddag kwa aanvangstijd zou worden uitgesteld. Piet Paulusma, weerman van de S.K.S., wist te melden dat een buiencomplex met veel regen en onweer net na 13.00 uur boven Stavoren zou liggen. En dat kwam uit. Het hoosde en onweerde en schippers, bemanningen en publiek wachtten tot dat het noodweer voorbij was getrokken. Rond 15.00 uur kon er gelukkig worden gestart en de overvolle natuurlijke tribune, de dijk bij Stavoren, wachtte een machtig schouwspel.

De tweede start, de eerste was bijna zoals gewoonlijk vals, was goed op het valse starten van Lemmer na. Zij mochten opnieuw de lijn passeren. Broer Douwe Visser rondde als eerste de eerste boei met de Sneker Pan. De gehele race heeft hij fier aan kop gezeild om aan het einde van de wedstrijd als winnaar te worden "afgeschoten". Zijn in Stavoren derde achtereenvolgende winst! Zoals reeds gememoreerd konden onze mannen in de achterhoede gaan strijden om positie verbetering. Helaas lukte dit niet zoals men had gehoopt. De eerste routes lag er door het constant draaien van de wind ook weinig muziek in het kruisrak. In twee slagen van de onderste boei naar de boven-windse is eigenlijk geen kruisrak. En daar kun je nou eenmaal winst of verlies boeken.

De commissie Stavoren heeft er alles aan gedaan om er toch, middels het verslepen van boeien, een voor elke schipper gelijkwaardige wedstrijdbaan in te leggen. Sneek werd dus winnaar en neemt de koppositie in het klassement over van Bolsward. Laatsgenoemde zeilde een prachtige wedstrijd en kwam als tweede over de finish. Toch zou hij onreglementair zijn race hebben gezeild. Jaap Zwaga "fan Langwar" constateerde tijdens de wedstrijd dat Pieter Meeter buiten het wedstrijdwater, afgebakend door rode boeien, zou zijn geweest. De jury van de S.K.S. stelde Langweer in het gelijk; Bolsward 14 punten en met een fikse domper kon Pieter Meeter aan de haring in de J.W. Frisosluis.

De strijd om de titel 2013 is ongemeen spannend. Sneek leider met 14,8 punten gevolgd door Grou met 14,9 en Bolsward 16,9 punten. Albert Visser en zijn bemanning kelderen twee plaatsen en vinden we in het klassement terug op positie 6 met 23 punten. Na de eerste week een plaats bij de eerste zeven is een keurige prestatie! Er zijn komende week nog zes races te zeilen, om maar een cliché uit de kast te halen, Sneek is nog ver. Er kan nog van alles gebeuren en vooral de voorspelling dat er in tegenstelling tot de eerste week meer wind komt te staan, kan het klassement nog danig opgeschud worden. We gaan voor Albert Visser bij de top drie! Morgen kan men, als er niet word gezeild, deze eerste week rustig evalueren en bijtanken voor de, en dat is zeker, ongetwijfeld spannende tweede week.

UITSLAG STAVOREN:

 1. Sneek
 2. Woudsend
 3. Langweer
 4. Grou
 5. Heerenveen
 6. Joure
 7. Stavoren
 8. DRACHTEN
 9. Lemmer
 10. Eernewoude
 11. Halve Maen
 12. Leeuwarden
 13. Huizum
 14. Bolsward.