Albert Visser drijft bijna naar podiumplek!

 • Langweer1
 • Langweer2
 • Langweer3
 • Langweer4
 • Langweer5

Geplaatst op 25 juli 2013

Prachtige tweet vanmiddag na afloop verstuurd door het Drachtster Skûtsje. Weinig wind en weinig punten. Slaat de spijker op zijn kop na een, het begint te vervelen, wederom drijfpartij. Net als de afgelopen wedstrijddagen ook vandaag weinig tot geen wind. En als deze er was kwam ze ook nog uit alle richtingen. Het blijft een herhaling van zetten maar zo als ik deze week al eerder memoreerde met wedstrijdzeilen heeft het niets te maken. We hebben het vanmiddag weer allemaal kunnen meemaken, windstille start, aan-de-windse rakken die ineens veranderen in kruisrakken. Schippers die vlak voor de startlijn de zwaarden in de grond steken om maar niet over de denkbeeldige lijn te drijven. Wel historisch vandaag de schitterende overwinning van Huizum. Lodewijk Meeter stuurde de "Doarp Huzum" naar een eerste plaats, iets wat hen in achttien jaar tijd niet is overkomen. Geweldig!

Albert Visser had een keurige start onderin het veld. Slim bekeken, hier stond nog een klein zuchtje wind. Als zesde bij de bovenboei. Na een klein half-winds rak weer terug naar de benedenboei. De wind draaide alle kanten uit. De voorste schepen voor-de-wind de achterste laverend. Van een echte wedstrijd kon al niet meer worden gesproken. Na de onderste boei dreef het hele veld in elkaar en het was pure geluk welk skûtsje wel een zuchtje kreeg en welke niet. Huizum werd op de finish nog bijna gepasseerd door Joure, het scheelde maar een meter maar de overwinning voor Huizum was een feit.

Dat onze mannen op de Twee Gebroeders naar de vierde plaats dreven was eigenlijk onder de omstandigheden gewoon geweldig. Dat je zo een maffe wedstrijd met maar vier punten kunt afsluiten is pure winst! Pieter Brouwer (Heerenveen) bijvoorbeeld rondde als tweede de bovenboei om als negende te eindigen. Douwe Visser (Grou) startte te vroeg en kon op grote achterstand aansluiten,; zij finishten als achtste. Wat moet je hier nog over zeggen. Langweer werd twaalfde op eigen thuiswater en raakte de koppositie in het klassement kwijt aan Pieter Meeter (Bolsward) die als derde over de meet dreef.

Morgen zeilen de skûtsjes op de Fluessen bij Elahuizen. In tegenstelling tot afgelopen jaren waarin deze wedstrijd op de dinsdag van de tweede week was gepland. De S.K.S. heeft hiertoe besloten na overeenstemming met de schippers tijdens een vergadering afgelopen voorjaar. De rustdag die normaal morgen zou zijn is verplaatst naar volgende week dinsdag. Echter door het afgelasten van twee wedstrijden deze week zal deze dag bij Woudsend in de ochtend en middag een wedstrijd worden verzeild.

UITSLAG LANGWEER:

 1. Huizum
 2. Joure
 3. Bolsward
 4. DRACHTEN
 5. Leeuwarden
 6. Eernewoude
 7. Stavoren
 8. Grou
 9. Heerenveen
 10. Sneek
 11. Halve Maen
 12. Langweer
 13. Woudsend
 14. Lemmer.