Albert Visser na prachtige strijd op Heegermeer 8e in klassement!

  • Woudsend1
  • Woudsend2
  • Woudsend3
  • Woudsend4
  • Woudsend5
  • Woudsend6
  • Woudsend7
  • Woudsend8
  • Woudsend9
  • Woudsend10

Geplaatst op 6 augustus 2012

Na een geweldige skûtsjewedstrijd vanmiddag op het Heegermeer bij Woudsend, alweer de 7e in deze kampioensreeks, staan Albert Visser en zijn bemanning op een achtste plaats in het tussenklassement om de vacante titel 2012. De helden van de Twee Gebroeders wisten vanmiddag op een winderig Heegermeer, na een zeer spannend middenmoot gevecht, een achtste plaats uit het vuur te slepen.

Met recht uit het vuur slepen want wat hebben onze mannen een geweldig gevecht geleverd met Lemmer, Joure en Stavoren om de betere plaatsen in de middenmoot. Op het scherpst van de snede werd er om elke vierkante meter water strijd geleverd, dan weer lag de concurrentie in een betere positie om daarna na een machtig lang kruisrak de Twee Gebroeders voor de opponenten langs te laten kruisen. Vanaochtend tijdens het palaver in de Driuwpolle in Woudsend werd er door de organiserende commissie een zandloper route aan de schippers meedegedeeld, met hierin twee grote kruisrakken over het Heegermeer. Windspecialist Piet Paulusma beloofde een windkracht 3 tot 6. Voor de veertien schippers een mededeling waar ze weinig mee konden. Wat voor tuig zet je, ga je een rif in grootzeil en of fok steken, zet je een compleet ander (storm)tuig?

Vlak voor 14.00 haalde de wind enorm in kracht aan. Alle schepen prepareerden zich voor de start maar de twijfel had de bovenhand. Zwaar kreunend onder de elementen stoven de skûtsjes over het water. Meerdere schippes, waaronder Albert Visser, besloten de zeilen de strijken en toch een rif in de zeilen te plaatsen. Na een eerste massale valse start begonnen de veertien skûtsjes, de tweede start was goed alleen Leeuwarden was te vroeg over de lijn, aan hun zevende race dit kampioenschap. Na een kleine bakboord slag stuurde Albert Visser de Twee Gebroeders, vervaarlijk schuin hangend over stuurboord richting vaargeul om daarna over bakboord richting bovenboei te zeilen.

Wat een pracht gevecht om de beste posities, en het pakte voor de mannen van de Twee Gebroeders geweldig uit. Als zesde bij de bovenboei achter Grou en Eernewoude maar voor Bolsward. Verrassend had Berend Mink (Halve Maen) de kop gepakt voor Douwe Visser (Sneek). Na een lang voor-de-winds rak lagen onze mannen op een positie dat bij de volgende boei ronding ruimte moest worden gegeven aan 4 concurrende schepen. Dirk Jan Reijenga maakt een gewaagde boeironding, er was te weinig ruimte, maar hij kwam er mee weg. Hierdoor zeilde hij met Bolsward voor de Twee Gebroeders. Helaas twee plaatsen verlies. Nadat Lemmer ons in het hieropvolgende kruisrak had verschalkt was de maat vol voor Albert.

Geweldig scherp werd er gezeild en gevochten om weer vooruit te geraken. Inmiddels was Berend Mink ten prooi gevallen aan Douwe Visser, hij zeilde magistraal met de Sneker Pan naar zijn derde opeenvolgende overwinning. In het laatste kruisrak voor de finish pakten Albert en zijn bemanning Dirk Jan Reijenga en wisten zij toch na een schitterende race beslag te leggen op een achtste plaats. Daarmee staat Albert Visser nu achtste in het tussenklassement op 1 punt van Joure en 4 punten van Lemmer opvallend genoeg ook de directe concurrentie van vanmiddag. Om maar in de achten te blijven, morgen de achtste wedstrijd tijdens dit kampioenschap op de Fluessen bij Elahuizen. Met deze spirit en in de wetenschap dat de Twee Gebroeders met deze wind loopt als een trein kan een betere klassering niet uitblijven!


UITSLAG WOUDSEND:

1. Sneek, 2. Halve Maen, 3. Grou, 4. Heerenveen, 5. Bolsward, 6. Eernewoude, 7. Lemmer, 8. DRACHTEN, 9. Joure, 10. Stavoren, 11. Langweer, 12. Woudsend, 13. Leeuwarden, 14. Huizum.