Alfred Pietersma Memorial

  • AP1
  • AP2
  • AP3
  • AP4
  • AP4
  • AP5
  • AP6

Geplaatst op 9 juli 2017

Alfred Pietersma Memorial – 9 juli

KIPPENVEL ! Nauwelijks in woorden te beschrijven!

Zondag 9 juli hebben we met de Skûtsjes van Drachten, Eernewoude, Lemmer en Akkrum de eerste Alfred Pietersma Memorial Race gevaren ter nagedachtenis van de overleden broer van Gerhard en Jeroen.

De aanwezige Skûtsjes heeft Alfred vroeger zelf op gevaren, zij het dat Sneek door problemen met de mast moest afhaken en Lemmer bereid was die plek te vullen. Albert Visser heeft zelf in het Sneker “Dream Team” ook jaren gevaren met Alfred. Douwe Visser Grou en natuurlijk Douwe Visser Sneek waren ook aanwezig als Dream Team leden om hun eerbetoon te geven.

Het hele gebeuren is geïnitieerd twee jaar geleden door Gerhard Pietersma en samen met Samenloop voor Hoop – Sneek SWF volledig op poten gezet. Voor het goede doel tegen de rotziekte zijn de Skûtsjes voor de race geveild wat vele duizenden euro’s heeft opgebracht dankzij de Rabobank. De plekken voor de gasten heeft de Rabobank geschonken aan Sameloop voor Hoop medewerkers omdat zij vrijwillig al jaren super werk doen!

Voor de race zijn alle Skûtsjes, met gasten uit de veiling, op sleep vertrokken naar boei PM 87 waar de as van Alfred is uitgestrooid. Zijn gekozen plekje omdat hij dan mooi uitzicht heeft over het hele Sneekermeer. Familie, vrienden in grote getalen mee op het startschip, of op eigen schepen de sleep volgend. Sylvia als schipper op Drachten als eerste op de sleep. Voor de boei zijn alle fokken gestreken en de gaffels van de nok gegaan. Doodse stilte, veel gedachten en emotie. Een prachtig eerbetoon ter nagedachtenis van Alfred en een dierbare groet.

Feitelijk kan je dan wel direct terug naar de wal want mooier dan dit kan het niet en de dag is zo al goed. Maar er moest natuurlijk nog een wedstrijd gevaren worden en verzaken is geen optie. Er was weinig wind, prachtig zonnetje op het meer. Net genoeg om nog een wedstrijd te varen, zij het van het ene briesje naar het andere. De baan lag voor het starteiland, een bovenboei, benedenboei en finish. Met Sylvia aan het roer kwamen we met Drachten precies in het vlekje wind wat er nog was met een klein gangetje door de start. Boppeslach! Met nauwelijks wind is het zeilen altijd een spoorzoekerij naar windvlekjes. Sylvia hield geweldig stand en bracht ons tadeloos als eerste om zowel bovenboei, benedenboei en wist Akkrum die rap naderden op de finish af te troeven.

Het kon dus nog net iets mooier deze dag! Sylvia stuurt het schip op haar Alfred Memorial naar de bokaal! Weer kippenvel. Alfred zal tevreden toegekeken hebben vanaf een wolkje in de zon en vermoedelijk ook wel zo nu en dan een briesje voor Drachten hebben gemaakt.

Terug op de wal nagenieten, veel praten en veel gezelligheid. Voldaan met zo’n mooi en goed evenement. Er komt in 2020 weer een Memorial als de Samenloop voor Hoop er ook weer is. Dan hoopt de organisatie alle SKS schepen er bij te hebben en varen we weer een eerbetoon aan Alfred!