Berend Mink wint Waterpoortrace.

  • drwpr1
  • drwpr2
  • drwpr3
  • drwpr4
  • drwpr5
  • drwpr6

Geplaatst op 11 juni 2016

Met een zevende en een dertiende plaats eindigden Jeroen Pietersma en zijn bemanning als elfde tijdens de Waterpoortrace afgelopen zaterdag op de Snitsermar. Deze op een na laatste krachtmeting van de veertien skûtsjes van de S.K.S. voordat het kampioenschap eind juli begint in Grou werd toch wel verrassend gewonnen door Berend Mink (Halve Maen). Hij stuurde zijn skûtsje als tweede en derde gedurende twee wedstrijden over de finish en mag de Waterpoorttrofee 2016 mee naar huis nemen.

 

Sinds 2005 strijden de S.K.S. skûtsjes om deze trofee in het leven geroepen door de commissie Sneek ter nagedachtenis aan Dicky van der Werf. Hij was vele jaren een meer dan gedreven kracht binnen deze commissie en middels deze wedstrijd blijft zijn naam aan de skutsjevloot verbonden. Heerenveen (tweemaal), Joure (tweemaal) en Sneek (driemaal) waren de afgelopen jaren de winnaars van de Waterpoortcup.

 

Er stond weinig wind op de Snitsermar tijdens de eerste wedstrijd toen de skûtsjes zich meldden voor de start. De commissie Sneek had een op en neer baan uitgelegd hetgeen betekent, na de start op naar de eerste boei om daarna na een rak voor de wind om vervolgens de schippers te late kiezen uit een te ronden bakboord of stuurboord boei. Onze mannen van de Twee Gebroeders rondden als dertiende de eerste boei. Jeroen Pietersma, als Sneker de Snitsermar op zijn duimpje kennend, zeilde vervolgens na een mooi gezeild kruisrak naar een tiende positie. De laatste route pakte het team van de Twee Gebroeders nog drie plaatsen winst en sloten af op een zevende plaats.

 

Regerend kampioen Dirk Jan Reijenga (Joure) wist de eerste wedstrijd te winnen voor Berend Mink (Halve Maen). Na een korte pauze hesen de mannen de zeilen voor de tweede wedstrijd. Er stond gelukkig voor de veertien schippers iets meer wind. Toch was deze wedstrijd voor onze mannen niet de beste. Gekozen slagen pakten net iets verkeerd uit. Een dertiende plaats, meer zat er voor Jeroen niet in. Douwe Visser (Sneek) won van kop af. 

 

De conclusie na deze dag voor onze mannen van de Twee Gebroeders. De laatste weken is er volop getraind. vooral is er gekeken naar de optimale trim van de zeilen. Elke week worden de ervaringen door schipper en bemanning uitgebreid geëvalueerd met als doel onder alle weersomstandigheden de Twee Gebroeders optimaal en hoog aan de wind te kunnen laten zeilen. En er zijn serieuze positieve stappen gemaakt. Een elfde plaats lijkt dan niet super maar deze dag heeft toch weer veel positieve leerstof voor Jeroen Pietersma en zijn bemanning opgeleverd in de aanloop naar het komend kampioenschap.

 

Nog eenmaal komen de veertien skûtsjes van de S.K.S. elkaar tegen voordat de strijd om de titel eind juli losbarst. Op 9 juli is de proloog bij Grou. De laatste serieuze test van schippers en bemanningen.

 

Uitslag Waterpoortrace: 1. Halve Maen, 2. Sneek, 3. Stavoren, 4. Joure, 5. Langweer, 6. Akkrum, 7. Woudsend, 8. Grou, 9. Lemmer, 10. Heerenveen, 11. DRACHTEN, 12. Huizum, 13. Leeuwarden, 14. Eernewoude.