Carrouselzeilen bij de Veenhoop.

  • 14V1
  • 14V2
  • 14V3
  • 14V4
  • 14V5
  • 14V6
  • 14V7
  • 14V8

Geplaatst op 21 juli 2014

De titel dekt de lading volledig. Een beetje rondjes varen, carrousel zeilen, typeert deze middag tijdens de tweede wedstrijd van het SKS kampioenschap bij de Veenhoop. Het resulteerde voor Jeroen Pietersma en zijn bemanning uiteindelijk in een elfde plaats. Op deze druilerige middag pakte Douwe Visser (Grou) van kop af de zege met in zijn kielzog Johannes Meeter (Langweer) die dus opnieuw, na zaterdag al eerste te zijn geworden, een podiumplaats voor zich opeiste.

De windrichting, oostelijk, zorgde ervoor dat de SKS vloot niet vanaf de wal in het Grietmansrak kon starten. Achter de sleepboot werd de hele armada met gestreken zeilen, de Wijde Ee opgesleept. Om 14.10 uur klonk het startschot waarna de zeilen konden worden gehesen. Van daaruit zeilden de schepen richting bovenboei. Na ronding opnieuw half-wind richting beneden boei. Voor schippers en bemanningen was het zaak om uiterst geconcentreerd te zeilen om maar niet de concurrentie boven je zeilen te krijgen. Maar van echt wedstrijd zeilen kon geen sprake zijn. Geen kruisrak, geen kans om je tegenstrever in een tactisch gevecht te verschalken.

SKS skûtsjesilen en de Veenhoop zijn vanouds aan elkaar verbonden en het heeft natuurlijk wel de nodige charme. Nadeel is dat bij een bepaalde windrichting er geen echte wedstrijd kan worden gezeild. Maar toch hoort het er bij. Rond 16.00 uur ging het eerstliggend skûtsje, Grou, het Grietmansrak in om daar voor de wind bij het finishbordje het bevrijdend finishschot te ontvangen. Bijna was Langweer hen nog de baas, het scheelde maar een haar. Broer van Jeroen, Gerhard, pakte met Eernewoude de derde plaats. Jeroen en zijn mannen startten als zevende maar konden deze plaats gedurende de wedstrijd helaas niet vasthouden. Als elfde dreef de Twee Gebroeders over de finish. Morgen nieuwe kansen op de wateren bij Eernewoude. 

UITSLAG DE VEENHOOP: 1. Grou, 2. Langweer, 3. Eernewoude, 4. Woudsend, 5. Joure, 6. Akkrum, 7. Leeuwarden, 8. Stavoren, 9. Halve Maen, 10. Sneek, 11. DRACHTEN, 12. Heerenveen, 13. Huizum, 14. Lemmer.