De Veenhoop

Geplaatst op 1 augustus 2011

Na een uurtje zeilen/drijven besloot de organiserende Drachtster commissie vandaag bij de Veenhoop de wedstrijd af te gelasten. Rond drie uur stond er geen zuchtje wind meer op de Wijde Ee en lagen de veertien SKS skutsjes lamgeslagen op het water.
En dat terwijl onze mannen van de Twee Gebroeders een prachtige eerste plaats hadden getrokken na de loting van afgelopen vrijdag in Grou. Na de walstart rond tien over twee vanmiddag stond er nog een klein briesje. Razendsnel werden de zeilen gehesen voor de tweede wedstrijd tijdens dit kampioenschap. Trots "stoof" Albert Visser als eerste uit het Grietmansrak gevolgd door Berend Mink van de Halve Maen die meteen de aanval op hem inzette. Na een rak aan de wind drijvend rondden Albert en zijn mannen als eerste de benedenwindse boei. Echter de af en toe aanwezige wind gooide roet in het eten. De ene kreeg de vlaag wel en de ander niet. Een privevlaag hielp Berend Mink aan de koppositie. Wat daarachter gebeurde had op dat moment ook al niets meer met zeilen van doen.
Heel rustig dreef de rest van de vloot naar de onderste boei. Vele plaatsen werden danwel gewonnen dan verloren. Rond drie uur, de eerste drie skutsjes rondden de bovenwindse boei bij Ie Sicht, vond de organisatie het genoeg, en Aeolus ook. De wind viel geheel weg en van zeilen was absoluut geen sprake meer. De blauwwit geblokte vlag werd gehesen en er klonken drie schoten vanaf het startschip ten tken dat de wedstrijd werd afgelast.
Een ieder kon daar vrede mee hebben want van zeilen, en een dito echte wedstrijd, was allang geen sprake meer. Sneu voor onze sponsoren die op deze dag traditie getrouw de wedstrijd vanaf een schip aan de wal de wedstrijd konden volgen. Echter onder het genot van een hapje en een drankje kon er na afloop gezellig met schipper, bemanning en bestuur worden nagesproken.
Voordeel van een enkele jaren terug genomen besluit van het bestuur van de SKS is dat deze wedstrijd op vrijdag wordt ingehaald op het Heegermeer bij Woudsend. Morgen rond de Oude Venen bij Eernewoude hopen wij op een echte wedstrijd en een beetje spektakel, hoewel de voorspellingen daar geen aanleiding toe geven.
Albert Visser mag dan als veertiende starten vanuit de Langesloot.

  • vnh1
  • vnh2
  • vnh3
  • vnh4
  • vnh5
  • vnh6
  • vnh7