Dertiende plaats bij Eernewoude

 • Eernewoude1
 • Eernewoude2
 • Eernewoude3
 • Eernewoude4
 • Eernewoude5
 • Eernewoude6
 • Eernewoude7
 • Eernewoude8
 • Eernewoude9
 • Eernewoude10

Geplaatst op 23 juli 2013

Een dertiende plaats vandaag voor Albert Visser en zijn bemanning vandaag bij Eernewoude. Als dertiende gestart heeft er eigenlijk vanmiddag, bij opnieuw weinig wind, niet meer ingezeten. Wat onze mannen ook probeerden een strijd in de achterhoede was ons deel. Vanmorgen was op het palaver de schippers al meegegeven dat er wederom weinig tot geen wind zou staan. Net als gisteren was het dus een dubbeltje op zijn kant of de wedstrijd door zou kunnen gaan. Loting in Grou afgelopen vrijdagavond bepaalde ons startnummer bij Eernewoude, plaats nummer 13. en kom dan met weinig wind, tussen het geboomte en 12 schepen voor je, maar eens naar voren.

Rond 14.00 uur vanmiddag stond er toch nog een klein zichtje wind. De wedstrijd commissie besloot net als bij de Veenhoop, tot een sleepstart. Vanuit de Langesloot aangevoerd door sleepboot de Argus werden de veertien van de S.K.S. het Zandmeer opgesleept. Na een sein vanaf de sleper werden de trossen losgegooid en de zeilen gehesen. Eerste in de rij, Leeuwarden, kon vanaf dat moment al de Folkertsloot, voor-de -wind, in varen terwijl onze mannen bij wijze van spreken het hele Zandmeer nog moesten opvaren. Grou was onze ploeg te slim af door net even boven de zeilen van ons skûtsje te manoevreren. Als laatste schip de Folkersloot in en een inhaal "race" kon beginnen. In de nauwe Folkertsloot kwamen de eerste schepen laverend al richting het Zandmeer, nadat een boei was gerond.

Pieter Meeter (Bolsward), als tweede gestart was broer Siete meteen te slim af en pakte resoluut de koppositie om die gaande weg de middag alleen nog maar uit te breiden. De winnaar stond eigenlijk al vast. Wat Albert Visser ook probeerde het lukte maar niet om onder deze flauwe omstandigheden nog wat progressie te boeken. Met een kort stukje kruisrak in een volle Folkertsloot en veel lange stukken aan de wind ook bijna onmogelijk. Helaas een dertiende plaats bij de finish op nummer in de Langesloot. Het brengt Albert Visser en zijn bemanning een tiende plaats in het tussenklassement dat verrassend word aangevoerd door Langweer. Zij deden met een vierde plaats vanmiddag uitstekende zaken.

Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) pakte, prachtig voor deze debuterend schipper, een tweede plaats gevolgd door Pieter Brouwer (Heerenveen). Voor onze mannen geldt, niet getreurd morgen op het ruime Sneekermeer komen er kansen op succes. Nadeel is dat de voorspellingen, lees windkracht, niet veel goeds in petto heeft. Er blijft weinig wind staan. We zijn wel eens blijer uit de "nauwe" wateren vertrokken maar moed verloren al verloren. Het schip loopt goed, de bemanning is scherp en de resultaten komen zeker dezer dagen. Het Sneekermeer en daaropvolgend de Langweerder Wielen zijn ons altijd goed gezind, we hebben er de afgelopen jaren vele successen geboekt en gaan er vanuit dat dat dit jaar ook zo zal zijn!

UITSLAG EERNEWOUDE:

 1. Bolsward
 2. Woudsend
 3. Heerenveen
 4. Langweer
 5. Eernewoude
 6. Lemmer
 7. Leeuwarden
 8. Huizum
 9. Sneek
 10. Joure
 11. Grou
 12. Halve Maen
 13. DRACHTEN
 14. Stavoren.