Douwe Visser (Grou) kampioen 2018, derde plaats slotwedstrijd voor Jeroen Pietersma

 • sn1
 • sn2
 • sn3
 • sn4
 • sn5
 • sn6
 • sn7
 • sn8
 • sn9
 • sn10
 • sn11
 • sn12
 • sn13

Geplaatst op 17 augustus 2018

De finale van dit SKS-kampioenschap werd een thriller van de bovenste plank. Zelfs de beste scenarioschrijver had deze finale niet kunnen schrijven. En dat Jeroen Pietersma daar een belangrijk aandeel in had dat hadden wij nou net weer niet kunnen bedenken. Het laatste rak op naar de finish werd er een om van te smullen; tis maar net welk skûtsje je favoriet is maar uiteindelijk greep Douwe Visser (Grou) middels een tactische meesterzet de titel.

Jeroen Pietersma en zijn bemanning hadden het lekkerst voor het laatst bewaard. Na een perfecte start bovenin het veld vlak bij de bovenste startboei zeilde Jeroen een prachtig kruisrak en rondde de eerste boei als vierde achter Grou, Langweer en de Halve Maen. Door deze stand was het Grou dat vorstelijk op ging naar de titel dit omdat Heerenveen een plaats in de middenmoot bezeilde.

Het daaropvolgend kruisrak won Jeroen een plaats t.o.v. Langweer en pakte de derde positie. Inmiddels had de Halve Maen de koppositie veroverd ten koste van Grou. Heerenveen rukte op naar de vierde plaats en Douwe Visser voelde al de hete adem van Sytze Brouwer in zijn nek. Zou de titel dan toch nog worden verspeeld?

Deze vier schippers, Klaas Westerdijk (Halve Maen), Douwe Visser (Grou), Jeroen Pietersma en Sytze Brouwer (Heerenveen, liepen ver op de rest van de vloot uit. Op dat moment schoot mij te binnen dat de drachtster skûtsjes uit zouden gaan maken of de titel naar Grou dan wel Heerenveen zou gaan. En om de spanning nog maar op te voeren; niemand was zijn plaatsje zeker. Elk kruisrak kromp of ruimde de wind een beetje zodat de schippers voor lastige keuzes werden geplaatst.

Richting het slot van deze zinderende finale maakte Klaas Westerdijk een slag welke de vorige route nog nadelig had uitgepakt. Hij lag vierde en leek de eerste drie te moeten laten gaan. Inmiddels was onze kapitein doorgeschoven naar een machtige tweede plaats. Klaas stoof vanuit een geslagen positie naar de eerste stek. Het laatste rak op naar de finish lag Klaas eerste en Douwe tweede. Jeroen lag nog net voor Sytze. De eerste twee draaiden continu op elkaar en verloren terrein. Uiteindelijk liet Douwe Klaas gaan en richtte zijn vizier op Sytze met het oog op de titel.

Sytze maakte een lange stuurboord slag en Douwe kwam boven de zeilen van Sytze te liggen. Sytze mocht niet draaien. Het plan van Douwe paste precies. Hij draaide op het laatste moment en voer als tweede over de finishlijn. Jeroen drukte de Twee Gebroeders voor Sytze Brouwer over de lijn. Dolle vreugde op de dekken van Grou en Drachten. Diepe teleurstelling op die van Heerenveen. Grou en Heerenveen behaalden elk 43,8 punten maar de uitslag van de laatste wedstrijd, deze van vandaag, geeft de doorslag.

En dan heeft Jeroen met zijn team toch op de laatste dag van deze competitie zijn dagsucces binnengesleept. Het zal ongetwijfeld tot dolle vreugde op ons volgschip hebben geleid. Dat zeker.

Dan zit dit kampioenschap er al weer op. Jeroen eindigt als tiende en had waarschijnlijk op iets meer gehoopt. In ieder geval heeft ons team wij als supporters, donateurs en sponsoren twee weken laten genieten van skûtsjesilen optima forma!

UITSLAG SNEEK: 1. Halve Maen, 2. Grou, 3. DRACHTEN, 4. Heerenveen, 5. Langweer, 6. Eernewoude, 7. Akkrum, 8. Lemmer, 9. Leeuwarden, 10. Joure, 11. Stavoren, 12. Woudsend, 13. Huizum, 14. Sneek.

EINDKLASSEMENT 2018:

Grou 43,8

Heerenveen 43,8

Akkrum 50,7

Lemmer 52

Leeuwarden 54,7

Eernewoude 55,9

Huizum 65

Stavoren 67,8

Halve Maen 67,9

DRACHTEN 78

Joure 90

Sneek 92

Woudsend 95

Langweer 102.