Drachtsters tiende op Fluessen bij Elahuizen

  • el1
  • el2
  • el3
  • el4
  • el5
  • el6
  • el7
  • el8
  • el9

Geplaatst op 5 augustus 2016

We zitten momenteel helaas in een wat mindere fase. Vanmiddag op de Fluessen behaalde Jeroen Pietersma een tiende plaats. Na een memorabele week wil het de laatste twee wedstrijden niet gaan zoals men op de Twee Gebroeders gewend was. Was een wat mindere start de afgelopen week nog geen probleem, men zeilde sterk naar voren, gaat het momenteel niet naar wens. De snelheid en hoogte wat ons skûtsje liep de eerste week lijkt op de een of andere manier minder te zijn. En zoals zo vaak zijn het de kleine details die het verschil maken. Een schone taak aan schipper en bemanning om uit te vogelen waar m de kneep zit. En natuurlijk, alles bepalend de start. Hoe kom je uit de start tussen je dertien concurrenten die allemaal graag een eerste plaats willen bezeilen.

 

Vanmiddag op de Fluessen bij windkracht vier startte Jeroen vanuit het midden van het veld in een lange bakboordslag om van daaruit over stuurboord op het eerste merkten af te koersen. Nog een kleine bakboordslag en dan maar kijken of je in dit skutsjeveld een mooie plek kunt veroveren. Als negende om de de eerste ton om daarna de aanval te kiezen om vooruit te zeilen. Aanvallend zeilen houdt in dat je de vrije slagen in het kruisrak kiest om hoog aan de wind en met snelheid je concurrenten de loef af te kunnen steken. Maar het kan natuurlijk ook altijd verkeerd uitpakken. Net achter een skûtsje langs moeten over stuurbord liggend; het gaat soms om meters dat een slag net goed of verkeerd uitkomt. Zo rondden de drachtsters in de tweede route als twaalfde de bovenboei en leek het op een teleurstellende middag uit te gaan lopen.

 

Onze mannen revancheerden zich op een prachtige manier door in de volgende route twee concurrenten de loef af te steken om op een tiende stek te finishen. De broer van Jeroen, Gerhard Pietersma (Eernewoude) beleefde een fenomenale middag. Als eerste uit de start stoven de earnewaldsters naar de koppositie. Deze breidden ze gedurende de wedstrijd steeds verder uit en de rest van de vlot heeft de hele wedstrijd alleen maar de kont van dit skûtsje kunnen aanschouwen. Het levert deze schipper een prachtige tweede plaats op in het klassement op drie punten afstand van leider Douwe Visser (Sneek). Hij werd vanmiddag derde en leidt de dans in de strijd om de titel 2016. 

 

Pieter Meeter (Akkrum) staat derde in het tussenklassement. Vanmiddag op de Fluessen bij Elahuizen leek het voor hem een mooie middag te gaan worden. Als derde rondde hij de eerste bovenboei maar geheel tegen zijn gewoonte in zakte hij gedurende de wedstrijd steeds verder terug in de vloot. Uiteindelijk finishte Pieter als negende. Alco Reijenga (Heerenveen) beleefde net als gisteren een waardeloze wedstrijd. Moest hij het bij Langweer doen met veertien strafpunten; vanmiddag, al in de achterste regionen liggend, stuurde hij de Gerben van Manen bij het ronden van de bovenwindse boei te snel door de wind. Afgedekt door enkele boven hem liggende skûtsjes dreef zijn schip op de boei waardoor hij deze opnieuw moest ronden. Met een fikse achterstand werd hij vanmiddag de rode lantaarndrager op de Fluessen.

 

De S.K.S. vloot vertrekt richting Stavoren. Morgen wordt daar alweer de zevende wedstrijd verzeild tijdens dit kampioenschap. De arena is ditmaal het ruime IJsselmeer. Twee jaar terug beleefde Jeroen Pietersma hier zijn glorieuze moment. Hij behaalde toe zijn eerste overwinning bij de S.K.S. en wie weet geeft dit hem de extra power, natuurlijk samen met zijn fanatieke bemanning, om met de vlag in top de sluis bij Stavoren binnen te varen.

 

UITSLAG FLUESSEN:

Eernewoude
Grou
Sneek
Halve Maen
Lemmer
Joure
Woudsend
Langweer
Akkrum
DRACHTEN
Leeuwarden
Stavoren
Heerenveen
Huizum (na verloren protest van Heerenveen).