Drijfpartij op Wijde Ee bij de Veenhoop

  • ve1
  • ve2
  • ve3
  • ve4
  • ve5
  • ve6
  • ve7
  • ve8
  • ve8
  • ve9

Geplaatst op 6 augustus 2018

De tweede wedstrijd in de strijd om de SKS-titel 2018 werd een vervelende drijfpartij. Daar leek het aan het begin van de middag nog niet op. Er stond een licht briesje op de Wijde Ee en de veertien skûtsjes zeilden er nog lekker hun oefenrondjes. Rond enen meerden de platbodems af in het Grietmansrak, traditioneel het vaarwater van waaruit men vanaf de wal start. Met gestreken zeilen afwachten tot het startschot klinkt. Tien over twee; het startschot klinkt en het fantastische geluid van ratelende lieren, de zeilen worden gehesen. En dan valt de wind even geheel weg. Jeroen Pietersma start met zijn bemanning vanaf nummer acht. In een kluwen van schepen probeert hij zijn weg te vinden maar hoe? Als er al geen wind is en je hebt skûtsjes beneden en boven je kom maar eens uit het nauwe vaarwater richting Wijde Ee.

Het is bijna niet te doen. Je wordt “gezeild”. Natuurlijk wil het team van de Twee Gebroeders naar voren. Gadegeslagen door de vele sponsoren en genodigden van ons Drachtster Skûtsje te doen gebruikelijk op uitnodiging van ons bestuur op het volgschip. Johannes Meeter (Huizum) vertrok als eerste uit het Grietmansrak en dreef iets voor de vloot uit richting bovenboei. Een rak dat ruim drie kwartier in beslag nam. En we zagen in dat rak schepen voor-de-wind en aan-de-wind. Oftewel de wind ruimde en kromp dat het een lieve lust was. Tel daarbij de hitte. De schippers wisten soms ook niet meer wat ze er mee aan moesten. Met wedstrijdzeilen had het in ieder geval absoluut niet te maken. Het lukte Jeroen nog aardig om dicht bij de wal langs verder naar voren op te rukken. Al ging dat tergend langzaam.

Na het rondden van de eerste boei naar onderen, het merkteken bij “Ie Sicht”. De organiserende commissie Drachten-Veenhoop rekende erop dat daarna nog wel opnieuw een rak naar de bovenboei kon worden gezeild. De eersten, Eernewoude, Huizum, Akkrum en Grou ging dat nog redelijk af. Zij maakten er nog een super spannende finish van. Jappie Visser (Sneek) completeerde de vier door, hij kreeg zowaar even een mooie wind in de zeilen, zich verrassend bij hen te melden. Zo mooi dat hij in zijn tweede wedstrijd als SKS-schipper een prachtige tweede plaats behaalde. Gerhard Pietersma (Eernewoude) won en Douwe Visser (Grou) pakte het brons.

De rest van de vloot kreeg dit allemaal niet mee. De meesten waaronder ook Jeroen met zijn team lagen, of leek het voor anker, doodstil op het water. Zelfs de onderste boei moest nog gerond worden. Lemmer, de Halve Maen, Heerenveen, Langweer en Leeuwarden hesen de protestvlag. Volgens hen had deze wedstrijd niets met wedstrijdzeilen van doen en wilden zij de jury overhalen deze “race” te schrappen. Inmiddels was Jeroen Pietersma terug te vinden in de achterste regionen. We hadden het, en hij zeker, ook liever anders gezien. Maar met deze weersomstandigheden is het hem absoluut niet kwalijk te nemen.

Na afloop van deze wedstrijd oordeelde de jury nadat de protesten waren doorgenomen en besproken aan het bestuur van de SKS dat de wedstrijd wel geldig zou moeten worden verklaard. De SKS ging hierin mee zodat de protesten geen invloed hadden op het geldig zijn van deze wedstrijd. Zo gebeurt het vandaag dat er een Pietersma wint en er eentje de rode lantaarn draagt. Morgen Jeroen maar op het podium!

UITSLAG VEENHOOP: 1. Eernewoude, 2. Sneek, 3. Grou, 4. Akkrum, 5. Huizum, 6. Stavoren, 7. Lemmer, 8. Leeuwarden, 9. Joure, 10. Woudsend, 11. Heerenveen, 12. Halve Maen, 13. Langweer, 14. DRACHTEN.