Eernewoude

Geplaatst op 2 augustus 2011

Albert Visser is vandaag met zijn Twee Gebroeders geëindigd op een tiende plaats na als veertiende te zijn gestart. een keurige plaats gezien het verloop van de gehele wedstrijd. De organisernde commissie koos voor een sleepstart in plaats van de traditionele walstart. De wind stond pal op de Langesloot en het was dan ook onverantwoord de veertien van friesland in dit nauwe water vanaf nummer te laten starten. Rond twee uur vanmiddag trok de sleepboot de SKS skutsjes het Zandmeer op. Met een sein vanaf de sleepboot ging de wedstrijd van start. Razendsnel werden de zeilen gehesen. Terwijl het eerste skûtsje al met de kop in de Folkertsloot voer mochten Albert en zijn mannen, als laatste van de vloot, bijna het hele Zandmeer nog zeilen voordat zij aan het half-windse rak in de Folkertsloot mochten beginnen.
De route en windrichting boden vandaag echter weinig echt zeilen. Joure deed geweldige zaken door onderlangs, zij startten als derde, Sneek en Leeuwarden te zeilen en de koppositie te pakken om deze vervolgens de hele middag deze niet meer af te staan. Albert Visser en zijn bemanning kropen beetje bij beetje naar voren. Halverwege de wedstrijd pakten zij een zevende plaats.
De route daaropvolgend kwam het tweede deel van de vloot elkaar tegen voor hotel Princenhof op het Siegersdiep. Vier schepen breed, voor de wind zeilend, dreven acht skûtsjes richting het Zandmeer. Daar lukte het Albert om al knijpend net zonder een slag extra te maken, maar onder Heerenveen liggend, de Folkertsloot in te zeilen. Dat terwijl de laatsten van deze kluwen schepen op ditzelfde meer nog een slag extra moesten maken.
Helaas lukte het onze mannen niet deze mooie zevende stek te behouden. Met een tiende positie moest men tevreden zijn. Sneek pakte de tweede plaats gevolgd door de topper van de dag, Bolsward. Als negende gestart legden zij beslag op de derde plaats. Waar Bolsward vandaag een geweldige dag had kon dat niet gezegd worden voor Lemmer. Zij startten als vijfde maar sloten de wedstrijd af als laatste. Na een protest situatie waarin Lemmer t.o.v. Langweer fout zat besloten zij de zeilen de strijken en hun verlies van vandaag te nemen. Morgen het vervolg van het kampioenschap met vanaf nu alleen maar wedstrijden op het ruime water. Het Sneekermeer bij Terhorne is dan het strijdtoneel, en dan kunnen de ware verhoudingen tussen de veertien van de SKS worden opgemeten. Albert Visser en zijn bemanning zijn er in ieder geval helemaal klaar voor!

Uitslag: 1. Joure, 2. Sneek, 3. Bolsward, 4. Eernewoude, 5. Leeuwarden, 6. Heerenveen, 7. Huizum, 8. Halve Maen, 9. Stavoren, 10. Drachten, 11. Grou, 12. Woudsend, 13. Langweer, 14. Lemmer.
 

  • eern1
  • eern2
  • eern3
  • eern4
  • eern5