Fantastisch vierde op Fluessen!

 • Fluessen1
 • Fluessen2
 • Fluessen3
 • Fluessen4
 • Fluessen5
 • Fluessen6
 • Fluessen7
 • Fluessen8
 • Fluessen9

Geplaatst op 26 juli 2013

Eindelijk, eindelijk daar was het dan...wind! En meteen zien we onze mannen van voren met als bekroning een prachtige vierde plaats op de Fluessen. Albert Visser en zijn bemanning hadden nog niet eens zo een geweldige start, als achtste rondden ze de eerste bovenboei om vervolgens met tactisch inzicht en met de Twee Gebroeders die liep als een speer, zich naar voren te knokken om uiteindelijk vierde te worden. Albert Visser meldt zich nu ook bij de besten in het tussenklassement. Met vijftien punten staat hij nu prachtig vierde. Super!

Het was net of moesten alle schippers nog wennen aan het feit dat er een lekkere bries woei over de Fluessen, of was het toch de commissie die de startlijn er net niet goed in had liggen. Het leverde in ieder geval twee valste starts op. De derde was goed, alleen Pieter Brouwer was met de Gerben van Manen net te vroeg over de startlijn, hij kon met zijn bemanning achter het veld aansluiten. En meteen zie je, bij een constante mooie wind, wie er met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Douwe Visser stuurde zijn Sneker Pan naar de koppositie om deze gedurende de wedstrijd alleen nog maar uit te breiden.

De organiserende commissie koos voor een driehoeks baan over de Fluessen; een lang half-winds-rak en een lang voor-de-winds rak. In het kruisrak dat voldoende mogelijkheden bood pakten de mannen van de Twee Gebroeders elke route weer winst. Steevast werd er een positie winst geboekt. Wat moet dat voor Albert Visser en zijn bemanning een super gevoel hebben gegeven. De maandenlange voorbereidingen en kleine aanpassingen aan het skûtsje beginnen zijn vruchten af te werpen. Na Sneek dat riant op kop lag ontspon zich een machtige strijd om de tweede positie.

De opnieuw ijzersterk zeilende ploeg van Huizum leek wederom een podiumplaats te pakken. Als tweede leken zij te finishen totdat een kleine inschattingsfout van schipper Lodewijk Meeter hem fataal werd. Over stuurboord liggend draaide hij te laat voor het over bakboord liggende Doarp Grou. Schipper Douwe Visser protesteerde terecht en vermorzelde daarmee de mooie tweede plaats van Huizum. In plaats van 2 moesten de Huizumers 14 punten aan hun totaal toevoegen. Ook een inschattingsfout van Johannes Meeter (Lemmer). Om in een betere positie te kunnen liggen voer hij bovenop het roer van Joure. De opsteker stond scheef voor het Lemster skûtsje en daardoor moesten zij de strijd staken.

Pieter Brouwer (Heerenveen) en Teake Klaas van der Meulen (Woudsend) hadden het mel elkaar aan de stok. Beide schippers hesen na een bakboord-stuurboord conflict en het elkaar te weinig ruimte geven bij een boei de protestvlag. Beide schippers werden door de jury in het gelijk gesteld zodat ook deze twee 14 punten aan het totaal mochten toevoegen.

Albert Visser en zijn mannen kwamen na een prachtige echte zeilwedstrijd als vijfde over de meet. Maar doordat Huizum uit het dagklassement werd geschrapt schoof men door naar een geweldige vierde plaats. Vol goede moed gaan we dan ook richting IJsselmeer waar morgen de strijd bij Stavoren zal worden gezeild. Met het geweldig zeilen van vanmiddag en dito mooie uitslag gaat Albert met zijn fanatieke bemanning morgen voor een top resultaat. Het zit er in!

Pieter Meeter is met Bolsward nog steeds klassementsleider maar voelt de hete adem in de nek van de twee Douwe's, die van Sneek en Grou.

UITSLAG ELAHUIZEN:

 1. Sneek
 2. Grou
 3. Stavoren
 4. DRACHTEN
 5. Joure
 6. Eernewoude
 7. Bolsward
 8. Halve Maen
 9. Langweer
 10. Leeuwarden
 11. Huizum (14 punten)
 12. Lemmer (14 punten)
 13. Heerenveen (14 punten)
 14. Woudsend (14 punten).