Foarwedstriid Heegermeer

  • fo1
  • fo2
  • fo3
  • fo4
  • fo5
  • fo6

Geplaatst op 14 juli 2018

Als de eindrangschikking van de proloog bij Woudsend maatgevend is voor het aanstaand kampioenschap dan gaan we nog prachtige weken tegemoet zien als supporter van het Drachtster Skûtsje. Jeroen Pietersma beleefde met zijn team een fantastische zeildag op een kalm Heegermeer. Over twee wedstrijden gerekend eindigde Jeroen op een machtige tweede stek achter overall winnaar Klaas Westerdijk (Halve Maen). Dit completeerde het drachtster succes. Zeilde onze kapitein ’s morgens naar een achtste plaats; de tweede wedstrijd triomfeerde hij.

Voor de leken misschien een onverwacht succes; Jeroen weet eigenlijk wel beter. Het voorseizoen verloopt eigenlijk best goed. De combinatie schip, schipper en bemanning werkt al maanden aan een perfect lopende machine en laat deze “foarwedstriid” een resultaat zijn van de inspanningen die het team de afgelopen tijd heeft laten zien. Een mooiere opmaat naar het kampioenschap over drie weken is niet denkbaar. Kortom voor Jeroen en zijn team mag het wel gaan beginnen.

De proloog op het Heegermeer werd gekenmerkt door een wispelturige wind die gedurende de twee wedstrijden ook nog met grote regelmaat geheel wegviel. Bij vlagen lag een deel van de SKS-vloot geheel stil op een rimpelloos meer. Na de start vonden we Jeroen Pietersma na het ronden van de eerste boei op een vijfde positie. De skûtsjes uit Heerenveen en Lemmer kozen na de start een lange bakboord slag om uiteindelijk na een windstilte achter het complete veld aan te moeten sluiten. De Halve Maen en Woudsend deden de beste zaken. De twee skûtsjes van Klaas Westerdijk en Teake Klaas van der Meulen namen een riante en ruime voorsprong en gaven deze ook niet meer uithanden. Jeroen Pietersma moest helaas een paar plaatsen inleveren om de eerste wedstrijd als achtste te eindigen.

De beste positie tijdens de tweede start leek volgens veel schippers te liggen onderin de denkbeeldige startlijn. Traditioneel vinden we Jeroen vaak bij deze “pin”, er vaak van overtuigd dat dit de beste startpositie is. Sytze Brouwer (Heerenveen) lag iets meer midden op de startlijn en hij was het die als eerste het eerste merkteken rondde gevolgd door Jeroen Pietersma. Er ontspon zich een prachtige strijd tussen deze twee kemphanen. Met deze wispelturige wind was het nog lang niet duidelijk wie er zou gaan zegevieren. Zeker gelet op titel outsider Johanes Meeter (Huizum) die zich vanaf een achtste plaats meldde bij de top waar ook de Halve Maen deel van uitmaakte.

Het laatste rak naar de finish moest de beslissing brengen. Jeroen Pietersma koos na de boeironding voor een lange slag richting de wal om van daaruit de finish aan te kunnen zeilen. Concurrent Heerenveen ging eerder dor de wind. Jeroen kreeg de wind veel beter en in een lange slag zeilde de machtige D richting finish. Eerste!!! Gevolgd door Huizum en Heerenveen.

En zo verliep deze proloog meer dan geweldig voor Jeroen Pietersma die dus na twee wedstrijden gemiddeld tweede werd in de einduitslag. Nog drie weken en dan begint het kampioenschap 2018 bij Grou. Met vele kanshebbers kan het niet anders of het gaan twee prachtige spannende weken worden met wie weet een outsider als nieuwe kampioen. En waar gaat ons team eindigen? Met het resultaat in deze “foarwedstriid” in het achterhoofd gaan Jeroen en zijn bemanning zeker een gooi doen naar de titel.

EINDUITSLAG PROLOOG HEEGERMEER: 1. Halve Maen, 2. DRACHTEN, 3. Joure, 4. Akkrum, 5. Sneek, 6. Huizum, 7. Heerenveen, 8. Grou, 9. Leeuwarden, 10. Lemmer, 11. Woudsend, 12. Stavoren, 13. Langweer, 14. Eernewoude.