Geen podiumplek bij Eernewoude.

 • Eernewoude1
 • Eernewoude2
 • Eernewoude3
 • Eernewoude4
 • Eernewoude5
 • Eernewoude6
 • Eernewoude7
 • Eernewoude8
 • Eernewoude9
 • Eernewoude10
 • Eernewoude11

Geplaatst op 31 juli 2012

Albert Visser is er vandaag met zijn bemanning niet in geslaagd een podiumplaats te bezeilen tijdens de derde race in de strijd om de vacante SKS titel. Na de gehele wedstrijd strijd te hebben geleverd met Heerenveen, Lemmer en Joure kon de tweede plaats bij de walstart niet worden verzilverd. Het miezerde vanmiddag bij Eernewoude en er stond een heel matig briesje toen de veertien skûtsjes lagen afgemeerd, klaar voor de start, in de Langesloot. Bij de loting afgelopen vrijdag in Grou had Albert Visser het 2e startnummer geloot voor de walstart vanmiddag. 28 Zeilen lagen op de dekken in afwachting van het startschot rond 14.10 uur. Dan het verlossende schot, als gekken werden op alle skûtsjes de zeilen gehesen en kon de wedstrijd een aanvang nemen. Albert en zijn bemanning hadden het goed bekeken; achter Pieter Brouwer (Heerenveen) kropen zij boven de zeilen van de Gerben van Manen. Even leek het er op dat de Twee Gebroeders als eerste het Zandmeer op zou zeilen maar Heerenveen kreeg net even de wind beter waardoor zij de kop weer overnamen.

Dan het eerste kruisrak in de o zo nauwe Folkertsloot. Keren en draaien voor de wal bak- en stuurboord situaties lichte aanvaringen noem maar op. Een hele kunst voor de schippers om hier de situatie meester te blijven en nog progressie te kunnen boeken. Het was Bolsward die als eerste de bovenste boei rondde gevolgd door Heerenveen en onze mannen van de Twee Gebroeders sloten als derde aan. Voor de wind tussen het veld van aankomende laverende skûtsjes door vervolgden de eersten hun weg over het Zanmeer richting Langesloot om na het ronden van de boei vervolgens weer een nieuwe route aan te vallen.

Runner up Dirk Jan Reijenga (Joure) deed de beste zaken en schoof zijn "Oeral Thús" beetje bij beetje dichter op de kont van de Twee Gebroeders. Wat Albert ook deed en hoe de bemanning ook zijn best deed elk mooi "flaachje" op te pikken, uiteindelijk moesten zij de jousters voor laten gaan. Tot aan de finish voor hotel Princenhof was het onduidelijk wat voor plaats Albert Visser zou gaan bezeilen. Omdat er bij het bordje wordt "afgeschoten" kunnen schepen die achter je liggen en toch even sneller hebben gezeild, eerder bij de finish zijn. Bolsward bleef op de kont van Heerenveen hangen, zij moesten naar bordje vier en Heerenveen naar 1. Zodoende pakte Pieter Meeter (Bolsward) de overwinning voor Joure en Heerenveen. 

Grou, de Halve Maen en Lemmer waren net eerder bij de finish dan de mannen van de Twee Gebroeders zodat we ons tevreden moesten stellen met een zevende plaats. Er had misschien meer in gezeten maar in de nauwten hier bij Eernewoude word je vaak gezeild, tel daarbij een wind die gedurende de middag verder afflauwde en de factor geluk, de 1 krijgt de vlaag net even mooier en beter dan de ander, het verklaart voldoende. Toch kunnen Albert Visser en zijn bemanning met vertrouwen het vervolg van deze twee weken durende strijd om de titel tegemoet zien. Het schip loopt wel, de bemanning is scherp en bloedfanatiek en Albert een gedegen zeilkenner. We staan 12e in het tussenklassement en dat kan alleen maar beter worden met nu alleen nog maar wedstrijden op het ruime water in verschiet.

Te beginnen morgen op het Sneekermeer bij Terhorne waar de veertien van Friesland de degens met elkaar gaan kruisen in voornoemde arena. Met ruime kruisrakken en een vliegende start kan elke schipper zijn ware kunsten vertonen. Mits alles een beetje meezit en Albert Visser een perfecte start voor ons in petto heeft kan morgen de Drachtster vlag in top!


UITSLAG EERNEWOUDE:
 1. Bolsward, 2. Joure (nu leider in het tussenklassement), 3. Heerenveen, 4. Grou, 5. Halve Maen, 6. Lemmer, 7. DRACHTEN, 8. Eernewoude, 9. Sneek, 10. Stavoren, 11. Leeuwarden, 12. Langweer, 13. Woudsend, 14. Huizum.