Geen succes op IJsselmeer

Geplaatst op 4 augustus 2010

Albert Visser en zijn bemanning zijn er vandaag helaas niet in geslaagd de prachtige vierde plaats van gisteren een passend vervolg te geven. Na een mislukte start kwamen de helden van de Twee Gebroeders op een één na laatste plaats over de finish op het IJsselmeer bij Lemmer. De afstand tot de gewenste zevende plaats in het klassement is nog te overbruggen met een achterstand van 9 punten.
  

Het was een aparte, vreemde zeilerij vanmiddag. De weer goeroe van de S.K.S. voorspelde vanmorgen bij het palaver een buiig en winderige middag. De buien konden tussen 13.00 en 14.00 uur gepaard gaan met onweer en windstoten. De organiserende Leeuwarder commissie nam een wijs besluit de start van de wedstrijd met een uur uit te stellen.
 

Net toen de startprocedure in gang was gezet kwam er vanuit de polder een bui met hooswinden over de baai van Lemmer, gevolg opnieuw uitstel met een half uur. Even na 15.30 uur kon er dan toch gestart worden. Onze mannen kwamen verkeerd bij de start uit. Hopend op een gaatje om de Twee Gebroeders tussen enkele skûtsjes over de lijn te sturen. Helaas, de ruimte was er niet zodat Albert ons skutsje over stuurboord in een lange slag achter het gehele veld langs stuurde, om daarna over bakboord, ruimte eisend naar het eerste merkteken te zeilen.
 

De concurrentie was ons echter te snel af. Als dertiende mocht Albert aan een inhaalslag beginnen. De betere slagen kiezend wist hij enkele plaatsen progressie te boeken. En dan de onderste boei, na ruim een uur zeilen, waarbij Albert voor het eerst dit seizoen in een protest situatie belandde. Schrijver van dit artikel kon het niet helemaal goed beoordelen. Onze mannen rondden de benedenboei waarbij Dirk Jan Reijenga (Joure), nog ruimte zag om zijn schip tussen de boei en de Twee Gebroeders te drukken.
 

 Volgens mij mocht Joure daar, volgens de reglementen, niet komen. Gevolg Albert Visser liet de protestvlag hijsen, net als Joure. Op dit moment dat ik dit stukje schrijf is mij niet bekend of het protest is ingediend en of er een uitspraak van de jury over dit voorval is geweest. Of hierdoor de mannen de kop er niet meer helemaal bij hadden; in ieder geval eindigden we vandaag, helaas als dertiende.
 

De wedstrijd van vandaag werd gewonnen door Douwe Visser (Grou) gevolgd door Pieter Brouwer (Heerenveen). Laatstgenoemde is door het tegenvallend resultaat van directe concurrent Joure op weg de titel 2010 te gaan veroveren. Nog twee zeilpartijen te gaan, morgen dag twee op het IJsselmeer bij Lemmer en vrijdag de finale op het Sneekermeer. 
 

En natuurlijk zijn de helden van de Twee Gebroeders onder aanvoering van Albert Visser er op gebrand deze twee wedstrijden het beste wat ze in huis hebben aan een ieder te laten zien.