Gelokssilery bij Grou.

  • Grou1
  • Grou2
  • Grou3
  • Grou4
  • Grou5
  • Grou6
  • Grou7
  • Grou8

Geplaatst op 28 juli 2012

Wat het skutsjesilen juist zo aantrekkelijk maakt is de wind, en vooral de kracht daarvan. Laat het laatste nou juist vandaag geheel verstek gaan tijdens de ouverture van het SKS kampioenschap 2012 bij Grou. Na de start dreef de armada richting de bovenste boei waarbij dan de 1 dan de andere schipper de beste slag leek te hebben gemaakt. Albert Visser en zijn mannen leken met een bekeken slag bij de eersten uit te komen. Maar dat beetje wind wat er stond kwam regelmatig uit verschillende richtingen waardoor een zeker plaats binnen een minuut weer een geheel andere bleek te zijn.

Voor de wind dreven de skutsjes door de nauwe Tynje in een grote aan elkaar vastgeklonken kluit, althans zo leek het. Tergend langzaam en met de nodige geluksfactor voor de 1, weer in het nadeel van de ander, kwamen de veertien aan op de Wijde Ee. Johannes Meeter (Lemmer) op kop met de rest daarachteraan. Albert Visser moest het doen met een plaatsje achter in de middenmoot om daar het "gevecht" aan te gaan met Huizum, Woudsend en Heerenveen. Al snel bleek dat er vandaag maar 1 complete route zou worden verzeild en onze kansen op een mooie klassering tijdens deze openingswedstrijd slonken met de minuut.

De weinige wind wat er nog over was zorgde voor een nachtmerrie voor de veertien schippers in het laatste stuk door de Tynje op weg naar de finish. Regelmatig konden de skutsjes niet door de wind en dreven de rietkaden in. Al bomend moest men het schip weer uit de wal duwen om vervolgens weer in aanvaring te komen met skutsjes die windstil liggend ook geen kant meer opkonden. Vlak voor de finish leek een zeker zege van Lemmer in de maak, tergend langzaam dreven de Lemsters richting de eindstreep. Douwe Visser (Grou) kreeg als tweede liggend een prive vlaagje en wist de Lemsters 30 meter voor de finish in te halen en met de overwinning aan de haal te gaan.

Uiteindelijk duurde het nog ruim een half uur voordat de laatsten konden worden "afgeschoten". Albert Visser kon een tiende plaats noteren, en daar kon men toch vrede mee hebben, voor hetzelfde geld ben je onder deze omstandigheden laatste. Dit overkwam Pieter Brouwer (Heerenveen). Als veertiende eindigend, een historisch feit want ons kan het niet heugen dat de "feansters" een SKS wedstrijd als laatst afsloten.

Maandag zeilen de veertien van de SKS op de Wijde Ee bij de Veenhoop, onze traditionel sponsordag. De weersvoorspellingen, let wel de wind, voorspelt veel goeds. Een windkracht 5 uit het zuidwesten zal dan ongetwijfeld voor meer zeilspektakel gaan zorgen dan vandaag. Wij hopen onder ogen van al onze sponsoren op een topdag!.


Uitslag Grou: 1. Grou, 2. Lemmer, 3. Sneek, 4. Bolsward, 5. Eernewoude, 6. Leeuwarden, 7. Langweer, 8. Stavoren, 9. Joure, 10. DRACHTEN, 11. Halve Maen, 12. Woudsend, 13. Huizum, 14. Heerenveen.