Grou

Geplaatst op 30 juli 2011

Een flitsende start, een matig middengedeelte en een zeer sterke finish. Zo kunnen wij de prestatie van Albert Visser en zijn bemanning omschrijven tijdens de ouverture van het SKS kampioenschap vandaag bij Grou.Als vijfde rondden onze mannen de eerste bovenboei om tijdens de midaag terug te zakken naar een twaalfde plaats. Met een bekeken slag en een geweldige eindspurt finishten onze mannen als achtste.
Dat elke schipper tot op het uiterste gespannen was bleek wel uit de eerste massale valse start. De tweede start was goed met als kanttekening dat de kampioen van vorig jaar, Pieter Brouwer (Heerenveen), te vroeg over de denkbeeldige startlijn schoof, hij mocht achteraan het veld aan een inhaalrace beginnen. Op het nauwe Pikmeer bij Grou was het dringen geblazen voor de veertien schippers op zoek naar de beste positie. Douwe Visser (Grou) pakte op zijn thuiswater brutaal de kop gevolgd door zijn neef Douwe Visser (Sneek) en debuterend schipper Berend Mink (Halve Maen). Geweldig was het te zien dat Albert Visser met onze Twee Gebroeders als vijfde een plaats bij de kopgroep wist te veroveren.
Gedurende de wedstrijd lukte het hem echter niet deze mooie plaats te behouden. Het laveren in de nauwe Tynje, het steeds maar weer draaien dan over bak- dan over stuurboord, het net wel net niet voor een ander skutsje langs kunnen, vaak word je gewoon gezeild. En enig fortuin misstaat dan niet.
Echter Albert had zijn meesterzet voor het laatst van de wedstrijd bewaart. Tijdens de laatste route op de Wijde Ee kropen Bolsward, Langweer en Leeuwarden naar boven om als hoogst mogelijk schip de benedenwindse boei aan te zeilen. Albert koos er samen met Pieter Brouwer voor om zijn skutsje "mei gang" onderlangs te sturen. Het bleek een gouden slag, waarmee meteen drie concurrenten het bos in werden gestuurd. Achter Heerenveen werden onze mannen achtste, voorwaar een keurig begin van deze veertien dagen durende skutsjeclash.
Grou winnaar gevolgd door Sneek en de Halve Maen. Lemmer moest door averij, de opsteker werd van het lemster schip afgevaren door Bolsward, de wedstrijd staken. De kop is eraf; een machtige start van dit kampioenschap onder een windkracht 3 tot 4. Maandag mag Albert als eerste starten bij de walstart op de Veenhoop, en dit mooie begin biedt perspectief!
Uitslag: 1. Grou, 2. Sneek, 3. Halve Maen, 4. Eernewoude, 5. Joure, 6. Stavoren, 7. Heerenveen, 8. Drachten, 9. Bolsward, 10. Langweer, 11. Leeuwarden, 12. Woudsend, 13. Huizum.

  • Grou1
  • Grou2
  • Grou3
  • Grou4
  • Grou5
  • Grou6
  • Grou7
  • Grou8