Ingetogen skutsjewedstrijd bij Terhorne

  • 14Tdr1
  • 14Tdr2
  • 14Tdr3
  • 14Tdr4
  • 14Tdr5
  • 14Tdr6
  • 14Tdr7

Geplaatst op 23 juli 2014

Er heerste een gelaren sfeer vandaag op het Sneekermeer bij Terhorne tijdens de vierde wedstrijd om het SKS kampioenschap. Een dag van nationale rouw ter nagedachtenis aan de slachtoffers en nabestaanden van de vreselijke vliegramp van de MH17 in Oekraine, en tegelijkertijd een skûtsjewedstrijd. De SKS had vandaag besloten de wedstrijd met een half uur te vervroegen om om 16.00 uur, zoals in het hele land, een minuut stilte in acht te nemen. Een meer dan indrukwekkend gebeuren; alle veertien skûtsjes in kiellinie achter elkaar met gestreken zeilen en de nederlandse vlag halfstok halverwege de mast. Na twee saluutschoten vanaf de startkotter de Zevenwolden werd er een minuut stilte in acht genomen. De schrijver van dit verslag zat op de pier bij het talrijk opgekomen publiek, en ook hier kon je een minuut lang een speld horen vallen. Nogmaals zeer zeer gepast en indrukwekkend...

Dan, ja er werd ook gezeild vanmiddag. En hoe. Een dikke windkracht vier stond er op het Sneekermeer, een uitgebreide zandloperroute met twee grote kruisrakken, kortom alle ingrediënten waren aanwezig voor een machtige zeilpartij! Meldde ik gister nog dat vandaag de Drachtster vlag in top kon ter viering van een podiumplaats, niets was minder waar. Na een mindere start sloot Jeroen Pietersma als twaalfde aan bij de vloot en kon deze hoop de ijskast in. Zoals altijd is de start van cruciaal belang voor de rest van de race. Joure deed dit als de beste en stoof op kop richting tweede boei gevolgd door Heerenveen. Die zien we vanmiddag niet weer klonk het op de pier. 

Maar hoe anders zou deze race een verrassende wending krijgen. Een windschifting van bijna 30 graden schudde de hele klassering overhoop. Vooraf uitgekiende slagen mislukten totaal en mooie klasseringen van de voorhoede konden de prullenbak in. Neem Joure, trots vooraan, rondde als negende en Heerenveen dat op thuiswater een mooi succesje wel kon gebruiken sloot als tiende aan. Voor onze mannen van de Twee Gebroeders een kleine opsteker. Jeroen Pietersma meldde zich in de middenmoot om daar nog met diverse concurrenten af te rekenen. Als beloning een zevende plaats in de eindklassering. Berend Mink (Halve Maen) spon het meest garen bij de windschifting en schreef de vierde race van de SKS op zijn naam gevolgd dor Douwe Visser (Sneek) en Pieter Meeter (Akkrum).

Trotse leider in het klassement Gerhard Pietersma (Eernewoude), gister nog runner up, draaide in stuurboord positie te laat op Douwe Visser (Grou) en moest, veertien punten rijker, gedesillusioneerd het strijdtoneel verlaten.

UITSLAG TERHORNE: 1. Halve Maen, 2. Sneek, 3. Akkrum, 4. Langweer, 5. Leeuwarden, 6. Grou, 7. DRACHTEN, 8. Stavoren, 9. Joure, 10. Heerenveen, 11. Woudsend, 12. Huizum, 13. Lemmer, 14. Eernewoude.