Jeroen Pietersma keldert door protestsituatie van drie naar elf bij Woudsend.

 • wo1
 • wo2
 • wo3
 • wo4
 • wo5
 • wo6
 • wo7
 • wo8
 • wo9
 • wo10
 • wo11
 • wo12

Geplaatst op 13 augustus 2018

Schreef ik zaterdag al over dat Jeroen Pietersma en zijn team op zeker een podiumplaats zouden halen deze week; het leek er vanmiddag na het ronden van de eerste bovenboei op dat het ervan ging komen. Als zesde stoof Jeroen rond het eerste merkteken in na een rak zeilen was hij al derde en niets leek succes nog in de weg te staan. Wat er in het tweede kruisrak gebeurde en waardoor het mis ging was voor mij lastig te achterhalen. Maar ik vermoed dat het een protestsituatie met Douwe Visser (Grou) wat hieraan ten grondslag heeft gelegen. Na afloop van de wedstrijd werd Jeroen Pietersma in het gelijk gesteld en kon kampioenskandidaat Douwe Visser veertien punten bij zijn totaal optellen.

Door dit voorval kelderde onze schipper van drie naar negen. Weg mooie uitgangspositie. Het begon nog rustig vanmiddag op het Heegermeer; na de start koos Jeroen voor een positie onderin het veld. In een lange bakboordslag en hoogte zeilend ging het crescendo. Vlak bij de rand van het door boeitjes gemarkeerde wedstrijdbaan zeilend ging Jeroen overstag om zich vervolgens een knappe positie bij de eerste boei te kunnen verwerven. Als zesde rondde hij de eerste boei en al gememoreerd in de vorige alinea, Jeroen en zijn team stoomden op naar een derde positie.

Vanaf dat moment zullen weinige toeschouwers de skûtsjes nog hebben herkend. Een enorme hoosbui gepaard gaand met donder en bliksem ontnam zelfs de schippers het zicht op de concurrentie. Het leek op platbodems in de mist…Willem Zwaga (Leeuwarden) lag voorop gevolgd door Gerhard Pietersma (Eernewoude). Deze beide kemphanen hebben de hele wedstrijd met elkaar geduelleerd. Laatstgenoemde schipper leek door hoger te zeilen dan Willem in de tweede route de leiding over te nemen. Het lukte net niet. Zwaga bleef vorstelijk vooraan en pakte zijn derde overwinning in deze competitie. Blij met de zege leek met aan boord allerminst. Vanochtend besliste de zeilraad dat zijn hoger beroep aangetekend na de uitspraak van de jury in een protest van afgelopen zaterdag was afgewezen, dit tot grote teleurstelling van de mannen van het skûtsje uit Leeuwarden.

Jeroen Pietersma herpakte zich in het verdere verloop van de race. Middels uitgekiend zeilende kruisrakken wist hij zich naar een zevende plaats te zeilen. Toch verloor Jeroen in het laatst van de wedstrijd nog twee plaatsen waardoor een negende positie het maximaal haalbare bleek. Tot aan de finish. De Twee Gebroeders kwam onder het Doarp Huzum te liggen en kon de finishlijn niet aan zeilen waardoor er nog een extra slag moest worden gemaakt. Helaas weer twee plaatsen verlies. En zo eindigde een race die in het begin zo voortvarend en succesvol leek toch ietwat in mineur met een elfde plaats en nog een bezoekje aan de protestkamer.

In het klassement staan Jeroen en zijn bemanning negende met 46 punten. Maar natuurlijk gaan we voor het linkerrijtje, er zijn per slot van rekening nog vier wedstrijden te verzeilen dus kansen te over. Jeroens broer Gerhard leidt nog steeds de dans en het zal er om gaan spannen of hij, momenteel de schipper binnen de vloot met de langste staat van dienst, de titel kan gaan behalen. Morgen opnieuw een wedstrijd op het Heegermeer. Dit is de inhaalwedstrijd van de afgelastte wedstrijd van vorige week dinsdag bij Eernewoude. Er zal worden gestart middels een sleepstart waarbij de volgorde is bepaald door de loting vrijdag voor een week in Grou. Jeroen stat morgen als zevende in de rij.

UITSLAG WOUDSEND: 1. Leeuwarden, 2. Eernewoude, 3. Woudsend, 4. Stavoren, 5. Halve Maen, 6. Akkrum, 7. Heerenveen, 8. Lemmer, 9. Huizum, 10. Langweer, 11. DRACHTEN, 12. Joure, 13. Sneek. Grou 14 punten.