Jeroen Pietersma twaalfde op IJsselmeer bij Lemmer

 • l1
 • l2
 • l3
 • l4
 • l5
 • l6
 • l7
 • l8
 • l9
 • l10
 • l11
 • l12
 • l13

Geplaatst op 15 augustus 2018

Het was vanmiddag op het IJsselmeer de omgekeerde wereld vergeleken met de race van Jeroen Pietersma gisteren bij Woudsend. Werd er toen nog na een mislukte start naar voren gezeild vandaag zeilde het team van Jeroen een wedstrijd waarbij er elke route een plaatsje werd verloren. Het laatste voor-de-windse rak lag de Twee Gebroeders zelfs laatste en dat was Jeroen toch te gortig. Middels een bekeken slag in het laatste kruisrak op naar de finish werden respectievelijk Joure en Woudsend nog gepasseerd. Met een twaalfde plaats op zak kon Jeroen met zijn bemanning de haven opzoeken. Er zal toch een lichte teleurstelling over het team zijn neergedaald. Met de blik naar voren gericht starten aan deze historische wedstrijd als zevende vanuit de sleep wilde Jeroen natuurlijk graag resultaat boeken maar het heeft er eigenlijk de hele wedstrijd niet ingezeten. Waar het aan heeft gelegen is van hieruit moeilijk aan te geven.

Het lag zeker niet aan de aanvallende en strijdlustige keuzes die Jeroen maakte. Regelmatig een andere koers kiezend, misschien niet altijd de gunstigste, maar met het doel de tegenstanders af te troeven. Een beetje achter de concurrentie aanzeilen heeft nog nooit wat opgeleverd. Het zij nu eenmaal zo en er komen nog twee wedstrijden om te laten zien dat Jeroen wel degelijk met de Twee Gebroeders een resultaat kan zeilen.

De historische sleepstart vanuit de werkhaven was een imposant schouwspel. Vanachter sleepboot Argus werden de veertien van de SKS in een lang lint het IJsselmeer opgesleept. Na het startschot werden de zeilen gehesen en kon de negende wedstrijd van deze competitie een aanvang nemen. De volgorde van de skûtsjes was dezelfde als die van de afgelastte wedstrijd bij Eernewoude. Voorop Auke de Groot (Stavoren) gevolgd door Willem Zwaga (Leeuwarden) en Pieter Meeter (Akkrum). Stavoren is tijdens deze race nog benaderd door Akkrum, zij verschalkten Leeuwarden, maar de voorsprong werd behouden. Auke was en bleef eerste. Sytze Brouwer (Heerenveen) startte als vierde en bleef op deze positie. Doordat mede kampioenskandidaten Douwe Visser (Grou) en Gerhard Pietersma (Eernewoude) achterin moesten starten en maar een paar plaatsjes progressie boekten heeft Sytze nu de leiding in het klassement overgenomen.

Bij windkracht vier zat de spanning meer in waar de kemphanen in de strijd om de titel zouden eindigen dan in de wedstrijd zelf. Diverse insiders vonden het op het IJsselmeer bij Lemmer een vlakke en vrij saaie vertoning. De meeste posities van de schepen stond na een route zeilen eigenlijk wel vast. Daar zullen ze in de achterhoede waar Jeroen onderdeel van uitmaakte wel anders over hebben gedacht. Zij maakten er tot aan de finish nog een mooie apotheose van. Jeroen Pietersma staat met zijn bemanning nu op een tiende plaats met 66 punten.

De strijd om de titel gaat ook morgen onverminderd voort. Heerenveen leidt met 32,7 punten, Grou is tweede met 35,8 punten en Eernewoude derde met 35,9 punten. Akkrum (38 punten) en Lemmer (41 punten) maken ook nog kans op de titel of in ieder geval het podium vrijdagavond in Sneek.

Jeroen Pietersma had zich graag in de titelstrijd gemengd maar dat gaat m helaas dit kampioenschap niet meer worden. Doel is om toch nog een paar plaatsen in het klassement te stijgen en sowieso een dagprijs te pakken in een van de twee wedstrijden die nog resten.

UITSLAG LEMMER: 1. Stavoren, 2. Akkrum, 3. Leeuwarden, 4. Heerenveen, 5. Lemmer, 6. Halve Maen, 7. Grou, 8. Huizum, 9. Eernewoude, 10. Sneek, 11. Langweer, 12. DRACHTEN, 13. Joure, 14. Woudsend.