Jeroen Pietersma verliest protest; met dertien punten naar de wal.

 • w1
 • w2
 • w3
 • w4
 • w5
 • w6
 • w7
 • w8
 • w9
 • w9
 • w10
 • w11
 • w12
 • w13
 • w14

Geplaatst op 14 augustus 2017

Je kan merken dat we in de tweede en beslissende week van dit kampioenschap zijn aanbeland. De messen zijn geslepen en iedere schipper wil met nog vier wedstrijden voor de boeg een knap resultaat zeilen. De race om de titel speelt daarin een hoofdrol en met nog vele kanshebbers hierop wordt er messcherp gezeild met daaraan gekoppeld situaties bij boeirondingen; en protestsituaties die waarschijnlijk in de eerste week geen gevolgen zouden hebben.

Dit geldt vandaag zeker voor Jeroen Pietersma en zijn bemanning. Op het Heegermeer bij Woudsend race acht in de strijd om de vacante SKS-titel. Onze mannen maken hierop geen kans meer maar willen in het klassement na een onbevredigende eerste week nog wel een paar plaatsen stijgen. Op zijn fries gezegd Jeroen zeilde vanmiddag “mei it mes yn e bek”. Oftewel scherp de boeien aanzeilend en niets cadeau gevend. Ik kan er veel over vertellen maar in het kort kwam het erop neer dat Jeroen betrokken was bij drie protestsituaties. Het is lastig om elke situatie precies te duiden omdat de mensen aan boord beter de situaties kunnen inschatten en er een oordeel over kunnen vellen.

De meest in het oog springende situatie ontstond na ruim een uur zeilen, het woei een lichte kracht drie, bij een boeironding na een kruisrak. Vier skûtsjes stoven op de boei af waarbij uit mijn waarneming Stavoren te weinig ruimte gaf aan de drie binnenst liggende schepen, Grou, Huizum en Drachten. Het werd dringen geblazen om de boei te ronden en Jeroen zag nog een klein gaatje tussen de boei en Grou. In zijn enthousiasme om zijn ietwat mislukte start te compenseren met terreinwinst raakte de Twee Gebroeders titelkandidaat Grou. Gevolg; de lummel (aanhechting giek met mast) van de grousters raakte beschadigt waardoor men de strijd moest staken. Grou protesteerde tegen Jeroen Pietersma en dit protest werd later in de jurykamer toegewezen. Onze schipper schoof dit protest door naar Huizum op basis van het feit dat zij meer ruimte hadden moeten geven waardoor deze situatie ontstond. Dit protest werd afgewezen.

Een route later was het alweer raak. Stavoren kwam over stuurboord liggend angstig dichtbij het al over bakboord liggende Drachtster Skûtsje. Toch draaide het team uit Stavoren vlak voor Drachten. Het kon gewoon niet en Jeroen protesteerde terecht tegen Auke de Groot (Stavoren). Jeroen voer tegen de “kont” van Stavoren. Stavoren kwam na de wedstrijd niet opdagen in de protestkamer en kreeg terecht de maximale dertien punten. En ook Jeroen en zijn team dropen gedesillusioneerd af van het Heegermeer. Aanvallend gezeild maar toch dertien punten rijker…

Douwe Visser (Sneek) won onbedreigd en nestelt zich hiermee op een tweede plaats in het klassement dat nog steeds wordt aangevoerd door Grou. Zij krijgen voor de race van vandaag het gemiddelde aantal punten over de afgelopen wedstrijden. Grou heeft 19,1 punten, Sneek 23,7 punten en nummer drie zijn Heerenveen en Lemmer met elk 26 punten. Akkrum completeert de top vijf met 26,8 punten. Met nog drie races te gaan, morgen is een rustdag, wordt de strijd om de titel ongemeen spannend.

Ik had graag positief en verheugd nieuws over Jeroen Pietersma en zijn bemanning willen melden maar het is niet anders. Ons team staat twaalfde met 61 punten nog wel voor Langweer maar schipper Jaap Zwaga heeft aangegeven de laatste wedstrijden niet meer mee te doen. Jeroen en zijn team rest nog alles uit het skûtsje te halen in de hoop nog wat plaatsen te kunnen stijgen in de rangschikking en wie weet een verdiend dagsucces.

UITSLAG WOUDSEND:

1. Sneek

2. Woudsend

3. Halve Maen

4. Eernewoude

5. Grou 4,3 punten

6. Heerenveen

7. Akkrum 6 punten

8. Lemmer 7 punten

9. Huizum 8 punten

10. Leeuwarden 9 punten

11. DRACHTEN 13 punten

12. Stavoren 13 punten

13. Langweer 13 punten.