Kalme proloog 2013.

  • proloog1
  • proloog2
  • proloog3
  • proloog4
  • proloog5
  • proloog6
  • proloog7
  • proloog8
  • proloog9
  • proloog10

Geplaatst op 6 juli 2013

Met een vijfde en een negende plaats kunnen Albert Visser en zijn bemanning tevreden terugkijken op de proloog op het IJsselmeer bij Lemmer. Traditie getrouw is deze "foarwedstriid" de laatste krachtmeting van de S.K.S. vloot voor het kampioenschap dat over een klien twee weken begint in Grou. De eerste wedstrijd leek op een regelrechte drijfpartij uit te draaien. Het beetje wind wat er stond viel tijdens de "race" nagenoeg weg. Albert rondde de eerste boei als tiende om vervolgens meesterlijk zijn eigen koers te varen. Linea recta af op de volgende boei terwijl het hele veld voor hem om de hoogste posities knokte. Het pakte voor onze mannen geweldig uit; met als bekroning een prachtige vijfde plaats die niet meer uit handen werd gegeven.

Broer Douwe Visser liet er geen gras over groeien en dreef solidair naar de overwinning gevolgd door Bolsward en Woudsend. Voor laatst genoemde een geweldige prestatie. Schipper Teake Klaas van der Meulen volgt Ype op als schipper en deze derde stek is een machtige binnenkomer! Gelukkig iets meer wind tijdens de middag wedstrijd. Een kleine kracht twee was voldoende om er een mooie wedstrijd van te maken. Albert Visser en zijn mannen kwamen als negende skutsje uit de start en wilden vooruit!

En dan ontstaat er bij derde boei een situatie die voor schipper en bemanning van de Twee Gebroeders verdraaid lastig in te schatten is. Over stuurboord "aanstormend" kiezen onze mannen ervoor koers te houden, dit terwijl het Leeuwarder skutsje, over bakboord, recht van weg heeft. In een split van een seconde neemt onze schipper de beslissing dat hij er net voor langs kan, zonder in een protestsituatie verzeild te raken. Het kan echter niet. Albert stuurt de Twee Gebroeders omhoog om de leeuwarders de ruimte te geven. Twee collega's die in het kielzog van Leeuwarden aan komen zeilen profiteren van deze situatie en Albert moet enkele plekken inleveren.

Meer zit er niet in vanmiddag dan een negende plaats. Toch kunnen schipper en bemanning tevreden terugkijken op deze proloog. De Twee Gebroeders "goed oan 'e praet" en een perfect op elkaar ingespeelde bemanning. Op een paar details na is onze equipe klaar voor het komende kampioenschap. Wat ons betreft mag het beginnen en gaan voor het hoogst haalbare, de titel! Dat dat nog zeer lastig gaat worden met de zeer aan elkaar gewaagde concurrentie, Douwe Visser (Sneek) als grootste kanshebber, is zeker.

Twee wel heel opvallende zaken vandaag. Huizum dit seizoen acterend met een nieuw schip presteerde, dit na vele teleurstellende seizoenen met achterhoede plaatsen, boven verwachting. Met een tiende en een zesde plaats vandaag doen zij weer echt mee en dat zal voor de Huizumers een enorme opluchting en voldoening geven. Heerenveen met schipper Pieter Brouwer presteerde met een twaalfde en dertiende plaats wel heel ondermaats. De Gerben van Manen in de achterhoede zijn we lang niet meer gewend. Werk aan de winkel dus nog voor de Heerenveense trots, en ze hebben nog maar twee weken om het "spul" er weer bij te krijgen.