Lemmer Ahoy 2018. Drachten eindigt als elfde.

  • ah1
  • ah2
  • ah3
  • ah4
  • ah5
  • ah6
  • ah7

Geplaatst op 12 mei 2018

Tevreden en veel ervaringen rijker kan Jeroen Pietersma met zijn bemanning terugkijken op Lemmer Ahoy 2018. Drie wedstrijden werden er verzeild tijdens dit traditioneel zeilevenement in de baai van Lemmer. Een kleine 60 skûtsjes streden verdeeld over drie klassen om de hoofdprijzen. Een mix van SKS- en IFKS schepen startte in de A klasse die uit 25 deelnemers bestond. Na de sprintrace van eind april alweer het tweede zeilevenement van dit nog prille seizoen.

En voor het eerst dit seizoen werd het nieuwe grootzeil op de Twee Gebroeders gehesen in wedstrijdverband. Enkele vierkante meters groter dan het zeil van vorig seizoen hetgeen volgens de regels van de SKS is toegestaan. Echter kon het nieuwe zeil vorig jaar niet op tijd klaar zijn waardoor de Twee Gebroeders net dat beetje power miste ten opzichte van de concurrentie. En dan komt het nu aan op de juiste trim; hoe presteert ons skûtsje optimaal bij de beste stand van het zeil.

En hoe sta je aan het begin van het seizoen ten opzichte van de concurrentie. Alles is er Jeroen met zijn team aan gelegen de ietwat teleurstellende prestaties van het vorig SKS- kampioenschap ruimschoots te verbeteren. Met verbeterd materiaal en een super fanatiek team op de Twee Gebroeders staat alles in dienst van een in alle opzichten prachtig kampioenschap 2018 aanstaande augustus.

En dan afgelopen donderdag de eerste race van Lemmer Ahoy. Goed starten in een veld van 25 schepen. Een ware kunst op zich. Johannes Meeter (Huizum) deed dat samen met Sytze Brouwer (Heerenveen) nog het beste. Zij eindigden op respectievelijk de eerste en tweede plaats. Jeroen Pietersma zeilde naar een zestiende stek. De tweede wedstrijd op vrijdag werd verzeild bij minder wind. Volgens de mannen aan boord van de Twee Gebroeders werd de start om het maar een beetje platvloers te zeggen verkloot waardoor een strijd in de achterhoede moest worden gestreden. Een achttiende plaats, helaas zat er niet meer in. Ulbe Zwaga, dit jaar te bewonderen in de A-klasse van de IFKS zeilde met zijn “Waaksdom” vorstelijk naar een eerste plaats. De oud schipper van Leeuwarden is het kunstje absoluut nog niet verleerd.

Jeroen Pietersma behaalde zijn beste prestatie tijdens wedstrijd nummer drie op zaterdag. Bij een constant draaiende wind zeilde onze kapitein met zijn team naar een prachtige achtste notering. Volop werd er gestreden in kopgroep van de A-klasse. Wat zal dat voor het naar succes hunkerende team op de Twee Gebroeders een machtig gevoel hebben gegeven. Het bleek dat ook bij minder wind het schip sneller aanpikt bij het door de wind gaan en na het ronden van een boei. Tel daarbij op de zeilkennis die aan boord ruimschoots aanwezig is en de al goed op elkaar ingespeelde bemanning. Ruim twee en een halve maand is het nog tot aan het SKS-kampioenschap. Minstens eenmaal per week traint het team met als doel het beste uit schip en bemanning te halen. Het kunnen zomaar nog mooie tijden worden voor de vele supporters van het Drachtster Skûtsje.

De wedstrijd op zaterdag werd gewonnen door Johannes Meeter (Huizum). Door dit resultaat werd hij winnaar van deze editie Lemmer Ahoy. Het betekende voor Huizum na jarenlang droog te hebben gestaan voor het eerst een prijs van formaat. Jeroen Pietersma eindigde op een zeer verdienstelijke elfde plaats in een vloot van 25 skûtsjes. Zoals reeds gememoreerd leverden deze drie wedstrijden een schat aan ervaring en informatie op waar ons team absoluut verder mee kan. Halverwege juni staat de waterpoortrace op het Sneekermeer op het programma. De veertien van de SKS zeilen dan om de Waterpoorttrofee.

Nieuw op onze site, maar misschien had u dat al opgemerkt, de rubriek Roefpraat. Bemanningslid Gijs Vlas bekijkt de wedstrijd en vertelt hierover vanuit zijn positie. Iemand aan boord weet nou eenmaal meer hoe een wedstrijd wordt ervaren vanuit het perspectief als lid van de bemanning. Absoluut leesvoer dus!