Machtige tweede plaats Jeroen Pietersma op Heegermeer!

 • wo1
 • wo2
 • wo3
 • wo4
 • wo5
 • wo6
 • wo7
 • wo8
 • wo9
 • wo10
 • wo11

Geplaatst op 8 augustus 2016

Na een paar minderde wedstrijden waren onze mannen van de Twee Gebroeders er weer helemaal! De bekroning van een fenomenaal mooie wedstrijd vanmiddag op het Heegermeer bij Woudsend was een fantastische tweede plaats. Jeroen Pietersma en zijn bemanning zeilden een werkelijk prachtige race. Na het ronden van de eerste boei lag men tweede en deze positie werd ook niet meer uit handen gegeven. Het werd trouwens op het Heegermeer een ware Pietersma show. Gerhard Pietersma, de broer van Jeroen, zeilde zin earnewaldster skûtsje met overmacht naar een eerste plaats en deed hiermee uitstekende zaken in de strijd om de titel. Wat een respect voor alle schippers en bemanningen om onder deze zware omstandigheden, het woei windkracht vijf met uitschieters in de zes, hun skûtsjes op koers te houden. 

 

Aan het begin van de achtste wedstrijddag in de strijd om om de S.K.S. titel 2016 leek het er niet op dat de veertien skûtsjes zouden gaan zeilen. Tijdens de routebespreking gaf de organiserende commissie aan dat er op dat moment een windkracht zes op het Heegermeer stond met vlagen in de zeven. Aan het begin van de middag was het startschip getooid met een witte vlag ten teken van uitstel voor onbepaalde tijd. De verwachting was dat de wind iets zou gaan luwen. Rond 14.30 uur werd besloten dat er toch gestart zou gaan worden.

 

Met enkele reven in fok een grootzeil, zo maak je het zeiloppervlak wat kleiner, meldden de veertien van de S.K.S. zich aan de start. En wat een geweldige start beleefde Jeroen Pietersma. Net als Gerhard koos hij voor een start bij de pin, de onderste boei bij de startlijn. Gerhard lag wat hoger en stoof onbedreigd naar de koppositie. Onze mannen denderden met de Twee Gebroeders richting het eerste merkteken. Vol gas gevend en hoog aan de wind zeilend rondde men als tweede! Douwe Visser (Grou) startte iets te vroeg waardoor hij een rondje moest maken om opnieuw te starten en sloot achter de rest van de vloot aan. Een van de kanshebbers voor de titel die vanaf dat moment aan een inhaalrace kon gaan beginnen.

 

En wat treffen de schippers en bemanningen het tot nu toe dit jaar. Bijna elke dag staat er een stevige bries en kan er heerlijk worden gezeild. Wat hingen de skûtsjes er soms scheef in en werden de schepen “plat op t wetter” gedrukt. Ook onder deze pittige omstandigheden bleek maar weer eens hoe goed Jeroen en zijn mannen onze Twee Gebroeders perfect hebben uitgetrimd. Men kan uitstekend de hoogte houden en de schoten hoeven bij deze harde wind niet vaak gevierd te worden. Moet je de schoten loslaten dan komt het schip wel weer overeind maar ben je de snelheid kwijt. En dit kost weer tijd en meters.

 

De laatste route van deze ruim anderhalf uur durende wedstrijd werd voor ons team nog even billen knijpen. Douwe Visser (Sneek), na de start lag hij zesde, was aan een inhaalrace begonnen en elke route boekte hij enkele plekken progressie. Het laatste kruisrak naar de finish naderde hij met rasse schreden onze helden van de Twee Gebroeders. Maar Jeroen en zijn team parreerden elke aanval van de snekers. Douwe haalde elke zeil trucje uit de kast om Jeroen tot een fout te dwingen. Maar helaas voor Douwe, Jeroen liet zich niet gekmaken. Achter Eernewoude werd ons team als tweede “afgeschoten”. Wederom een fantastisch resultaat waar wij, bestuur, sponsoren, donateurs en de vele fans van ons Drachtster Skutsje superblij mee zijn. Wat maken we tot nu toe al een fantastisch seizoen mee! Met nog drie wedstrijden te zeilen staan onze mannen op een machtige zesde plaats met 35,9 punten. In het klassement staat Jeroen op slechts 7,6 punt achterstand op nummer drie Pieter Meeter (Akkrum). En zoals ik als eens eerder schreef; waar gaat dit eindigen?

 

Morgen is de traditionele rustdag. Op woensdag en donderdag wordt er gestreden op het IJsselmeer bij Lemmer. Vrijdag is al de finale op het Sneekermeer bij Sneek. Het klassement blijft superspannend. Sneek staat nog eerste met 22,8 punt gevolgd door Eernewoude die in de nek hijgt van Douwe Visser. Met 24,7 punten en al drie overwinningen op zak is Gerhard Pietersma een serieuze titelkandidaat. Akkrum is derde met 30,3 punten, Grou vierde met 34,9 punten en Lemmer vijfde met 35 punten. Het beloven nog drie prachtige skutsjedagen te gaan worden!

 

UITSLAG WOUDSEND:

Eernewoude
DRACHTEN
Sneek
Langweer
Akkrum
Leeuwarden
Lemmer
Huizum
Grou
Heerenveen
Halve Maen
Joure
Woudsend
Stavoren.