Magistrale tweede plaats Albert Visser op Langweerder Wielen.

  • Langweer1
  • Langweer2
  • Langweer3
  • Langweer4
  • Langweer5
  • Langweer6
  • Langweer7
  • Langweer8
  • Langweer9

Geplaatst op 2 augustus 2012

Met een magistrale tweede plaats bij de vijfde wedstrijd om het SKS kampioenschap 2012 op de Langweerder Wielen heeft Albert Visser een meer dan geweldige prestatie geleverd. Na een perfecte start was het hij die met de Twee Gebroeders als eerste de bovenste boei rondde. Dat een nog iets snellere broer Douwe Visser met zijn Sneker Pan ons het eerste plekje afsnoepte mocht de feestvreugde niet bederven.

Vroeg kozen onze mannen het ruime sop om het skûtsje optima forma klaar te hebben voor de vijfde wedstrijd dit seizoen op de Langweerder Wielen. Er stond een matige tot krachtige wind en de plaatselijke commissie had een driehoeksbaan op de Wielen uitgelegd. De eerste start was vals wat betekende dat de veertien schippers zich konden gaan opmaken voor een nieuwe startprocedure. En wat voor een start voor Albert Visser. Perfect uitgekiend, midden in het veld stoof de Twee Gebroeders over het knobbelige water. Spanning alom. Zou het Albert en zijn mannen lukken om deze mooie start te verzilveren in een goede klassering. 

Fel op de huid gezeten door Pieter Meeter (Bolsward) en mega scherp zeilend leek Albert een plaats bij de eersten te bemachtigen. Voor de fans van de Twee Gebroeders en vooral voor de bemanning leek het een eeuwigheid te duren voordat het eerste merkteken in zicht kwam, waren we eerste? Wat een schitterend gezicht en wat voor een machtig gevoel moet dat geweest zijn, Albert met de machtige D in het zeil vloog als eerste skûtsje rond de eerste boei gevolgd door Bolsward en Stavoren. Na een half-winds en voor-de winds- rak kon men beginnen aan de tweede route. In spanning omkijkend naar Bolsward die er alles aan deed om Albert de loef af te steken. Vervaarlijk schuin hangend, de schoten niet loslatend om maar snelheid te houden, wisten onze mannen de bolswarder aanvallen te parreren.


Maar, als een duveltje uit een doosje was daar ineens broer Douwe met zijn Sneker Pan. Met een nieuwe opsteker, de vorige was gisteren door een aanvaring aan gruzelementen, deed hij het met zijn skûtsje echt geweldig. Tactisch geweldig zeilend en met een werkelijk perfect uitgetrimd en snel lopend schip zat hij Albert al op zijn hielen. Er was voor onze mannen, wat ze ook zeilend probeerden, geen houden meer aan. De Snekers hadden de Drachtsters in de tang en namen de koppositie over. Het stelde Albert Visser voor een volgend doel; de tweede plaats koesteren maar vooral te behouden.

In de daarop volgende routes verdedigden onze mannen met hand en tand de tweede stek. Bolsward draaide, Drachten draaide mee om de opponenten maar onder de zeilen te houden. Berend Mink deed met zijn Halve Maen ook nog een duit in het zakje. Hij kwam steeds dichter en dichter bij Bolsward, misschien een mazzeltje voor ons. Daardoor moest Pieter Meeter opletten dat hij zijn derde plaats, hij doet volop mee om de prijzen in het tussenklsasement om de titel, niet moest inleveren. Albert Visser en zijn bemanning kregen wat meer lucht en hielden geweldig stand op de tweede plaats. Dan het laatste kruisrak op naar de finish, spanning, zou het ons lukken een topklassering te zeilen, volop concentratie aan boord en nagelbijtend de vele vele fans van ons skûtsje op de volgschepen en de wal.

Lang, lang duurde het voor dat de zekerheid er was. Over stuurboord liggend, draaien over bakboord om de finishlijn aan te zeilen, de concurrentie lag onder de zeilen van de Twee Gebroeders. Dan het bevrijdende finishschot. een enorme euforie maakte zich meester van Albert en zijn mannen op ons skûtsje. Dansend springend en hossend op het dek. We zijn tweede geworden!!! Meer dan terecht na een geweldig mooie zeilmiddag, en Albert Visser stak een feestsigaar op. Prachtige taferelen aan boord van ons volgschip de Marita. Kussend en elkaar omhelzend werd de bemanning ingehaald.

Het hele jaar met het skûtsje bezig zijn, proberen de juiste trim te vinden, de bemanning d.m.v. het vele traien op elkaar te laten inspelen als een geoliede machine; dan komt het er op zo een machtige skûtsjemiddag als vanmiddag op de Langweerder Wielen uit, wat moet dat voor schipper en bemanning een geweldig gevoel zijn. Namens sponsoren en donateurs van de Twee Gebroeders de welgemeende felicitaties aan Albert Visser en zijn bemanning!

Broer Douwe Visser won vandaag met zijn Sneker Pan en Pieter Meeter (Bolsward) werd toch nog derde. Beide schippers doen hele goede zaken in de strijd om de titel. Met een respectievelijk tweede en eerste plaats staan zijn aan kop na een week zeilen. We vinden Albert Visser terug op een negende stek, maar na deze mooie tweede plaats van vandaag is de basis gelegd voor een mooie tweede week waarin nog veel mogelijk is. Het moet al heel raar lopen willen onze mannen niet bij de eerste zeven zeilen in het eindklassement.

Jaap Zwaga ( Langweer) en Meindert de Groot (Stavoren) waren de absolute pechvogels vandaag. De laatste kreeg maleur met het grootschootblok en moest de strijd voortijdig staken. Jaap Zwaga sloeg met zijn skûtsje om voor eigen thuispubliek nog wel. Gelukkig zonder persoonlijk letsel maar een stervende zwaan op Langweer is wel het laatste wat je deze mensen gunt.

UITSLAG LANGWEER:

1. Sneek, 2. DRACHTEN, 3. Bolsward, 4. Halve Maen, 5. Woudsend, 6. Heerenveen, 7. Eernewoude, 8. Lemmer, 9. Leeuwarden, 10. Joure, 11. Huizum. Stavoren en Langweer 14 punten. Grou 14 punten na verloren protest.