Middenmoot positie Albert Visser bij Terhorne.

  • Terhorne1
  • Terhorne2
  • Terhorne3
  • Terhorne4
  • Terhorne5
  • Terhorne6
  • Terhorne7

Geplaatst op 1 augustus 2012

Na een machtige start en een eerste spannend kruisrak leek het er op dat Albert Visser vandaag op het Sneekermeer bij Terhorne een mooie klassering zou halen. Als zesde rondde hij de eerste boei en met dit weer, er stond een heerlijke wind op het Sneekermeer, stoven de mannen vooruit. Toch is nu duidelijk te merken dat de SKS vloot door de nieuwe zeilformule steeds minder voor elkaar onder doet. Elk klein foutje wordt genadeloos afgestraft omdat men nou eenmaal kwa snelheid weinig meer voor elkaar onder doet. Wat Albert ook probeerde verder vooruit zeilen lukte helaas niet, stevig werd er geduelleerd met Joure, Stavoren en Heerenveen. Onze mannen gaven geen meter toe en wisten zich keurig stand te houden in dit middenmoot gevecht.

Een gevecht waaran een afgebroken start vooraf ging. Een zeer chaotische nog wel. Broer Douwe Visser van Sneek startte vals en had de grootste moeite zijn Sneker Pan naar beneden te sturen om opnieuw de starlijn te passeren. Vele skûtsjes startten onder in het veld en gingen massaal op de laatste seconde overstag. Douwe stuurde zijn schip af, gedwongen door de andere schippers en raakte daarbij het Leeuwarder skûtsje. Gevolg de hele opsteker van de Sneker Pan voor het skûtsje weg, einde wedstrijd. Hierna besloot de twijfelende commissie de start middels een gele vlag af te breken om de procedure enkele minuten later weer te hervatten. Sneek protesteerde tegen Heerenveen die op haar beurt het protest aan de andere onderliggende schepen doorstuurde. Met de nieuwe start in het vooruitzicht streek Heerenveen de protestvlag. Een dure misser. Vanavond werd na lang juryberaad duidelijk dat Pieter Brouwer met zijn Gerben van Manen veertien strafpunten rijker is, en Sneek het gemiddeld aantal puntne over de ghele SKS reeks krijgt toebedeeld.

Deze verder prachtige wedstrijd werd overtuigend gewonnen door Gerhard Pietersma (Eernewoude), die hiermee al zijn tweede overwinning van dit seizoen boekte. Pieter Meeter (Bolsward) werd tweede, en voornoemde schippers voeren het tussenklassement van dit kampioenschap aan. Joure die tot gisteren de ranglijst aanvoerde wist na een valse start geweldig vooruit te zeilen om tenslotte als 6e te finishen. Douwe Visser (Grou) voerde een achterhoede gevecht met Pieter Brouwer (Heerenveen), voor deze heren een heel andere ervaring dan afgelopen jaren waarin zij steevast bij de eersten zaten. Nu na de uitspraak van de jury Sneek het gemiddeld aantal punten van voorgaande 4 wedstrijden krijgt, zakt Albert Visser een plaats in de einduitslag van vandaag, dus uiteindelijk achtste.

Morgen gaat de vloot richting Langweer waar de Wielen het strijdtoneel vormt voor de volgende wedstrijd van de veertien van de SKS.

UITSLAG TERHORNE:

1. Eernewoude, 2. Bolsward, 3. Lemmer, 4. Woudsend, 5. Halve Maen, 6. Sneek (5.4 pt), 7. Joure, 8. DRACHTEN, 9. Stavoren, 10. Grou, 11. Leeuwarden, 12. Langweer, 13. Huizum. Heerenveen 14 strafpunten.