Mooie vijfde plaats Drachten op IJsselmeer bij Stavoren.

  • Stavoren1
  • Stavoren2
  • Stavoren3
  • Stavoren4
  • Stavoren5
  • Stavoren6
  • Stavoren7
  • Stavoren8
  • Stavoren9
  • Stavoren10

Geplaatst op 4 augustus 2012

En opnieuw tevredenheid al om op onze Twee Gebroeders. Door een mooie vijfde stek vandaag op het IJsselmeer bij Stavoren stijgen Albert Visser en zijn bemanning naar de voorlopig achtste positie in het tussenklassement na vijf wedstrijden. Na een wederom perfecte start zag het er lang naar uit, Albert rondde de eerste boei als tweede, dat de Drachtster vlag weer in top kon. Een regelmatig van richting veranderende wind gooide echter roet in het eten.

Voor de start vanmiddag zag het er naar uit dat het een fantastisch skûtsjespektakel zou gaan worden. Een dikke bries, kracht vier, zonnig weer en een overvolle natuurlijke tribune op de dijk bij Stavoren, een zandloperroute uitgelegd door de commissie, niets stond een mooie middag in de weg. Albert kwam zoals reeds gememoreerd prachtig uit de start en maakte onderin het veld een lange bakboordslag richting strand. Samen met Pieter Brouwer (Heerenveen). Vervolgens een stuurboordslag richting bovenboei, juist op tijd draaiend voor de concurrentie pakten onze mannen brutaal een tweede plaats achter Sneek. Broer Douwe Visser startte redelijk maar door de snelheid van zijn Sneker Pan wist hij resoluut de koppositie te pakken. 

De andere dertien skûtsjes hebben in het verdere verloop van deze race alleen maar naar de kont van de Sneker Pan mogen kijken. Als een vorst voorop en voorop gebleven met als bonus de kop in het voorlopige tussenklassement. Donkere wolken dreven vanaf Noord Holland over het IJsselmeer richting Stavoren, een voorbode voor ander weer, maar het belangrijkst, een van richting veranderende wind. Aan het begin van het tweede kruisrak kozen de meeste schippers, waaronder Albert Visser voor een slag gelijk aan die van na de start. Pieter Brouwer (Heerenveen), als zesde de bovenboei gepasseerd had het volgens schrijver dezes als één van de weinigen juist getaxeerd. Met een venijnig stuurboordslagje even "zee" in om daarna over bakboord de concurrentie het nakijken te geven. Gelukkig konden onze mannen de schade beperken om als zesde de boei te rondden.

Een kleine tegenvaller maar tegen dit soort omstandigheden is, je ligt waar je ligt, is weinig kruid gewassen. Vervolgens gingen de hemelsluizen open. Deze barre omstandigheden lieten onze mannen onberoerd maar het talrijk opgekomen publiek gaf er voor een aanzienlijk deel de brui aan. Albert Visser en zijn bemanning waren na hun mooie start absoluut ontevreden met de zesde stek, fel werd er gestreden om de Twee Gebroeders weer aan te laten pikken bij de koplopers. De inzet werd beloond. Als vijfde finishte Albert met zijn bemanning, er had nog meer ingezeten ware het niet dat de organiserende commissie inderhaast besloot de finish uit te leggen. Een naderend buiengebied met mogelijk onweer was hier de reden van.

Rond 16.00 uur lagen de veertien van Friesland bij de sluis van Stavoren, alwaar de schippers en bemanningen werden getrakteerd op haring en bier. Onder het genot hiervan meerden Albert Visser en zijn bemanning aan bij volgschip Marita. Afgelopen donderdag tweede bij Langweer, vandaag vijfde bij Stavoren. Een machtig resultaat met als beloning een achtste plaats in het tussenklassement met, de verschillen zijn zeer miniem, volop kans de zesde plaats in het eindklassement van vorig jaar te evenaren zoniet te verbeteren. Zondag kunnen de mannen uitrusten om maandag weer optimaal aan de start te kunnen verschijnen waar bij Woudsend het Heegermeer het volgende strijdtoneel zal zijn.

UITSLAG STAVOREN:

1. Sneek, 2. Grou, 3. Heerenveen, 4. Bolsward, 5. DRACHTEN, 6. Lemmer, 7. Woudsend, 8. Langweer, 9. Leeuwarden, 10. Halve Maen, 11. Joure, 12. Stavoren, 13. Eernewoude, 14. Huizum.