Negende plaats bij de Veenhoop

 • vh1
 • vh2
 • vh3
 • vh4
 • vh5
 • vh6
 • vh7
 • vh8
 • vh9
 • vh10
 • vh11
 • vh12

Geplaatst op 1 augustus 2016

Na de fantastische overwinning van afgelopen zaterdag en het daaraan gekoppelde feest maakten onze mannen van de Twee Gebroeders zich op voor de tweede wedstrijd van dit kampioenschap. Strijdtoneel de Wijde Ee en Grietmansrak bij de Veenhoop. Tijdens de loting afgelopen vrijdagavond trok Jeroen Pietersma startnummer twaalf dus achteraan startend proberen een betere klassering te bezeilen. De windrichting zorgde voor een riskante voor de windse start. Waarom riskant? De achterste skûtsjes vangen de meeste wind en de kans is dan groot dat de gehele vloot in elkaar drijft en in een kluwen de eerste boei gaat ronden. In de jaren zeventig liep dit al eens enorm uit de klauwen met vele aanvaringen en schade tot gevolg. Van de veertien skûtsjes kwamen er toen slechts zeven terug!

 

Zo een vaart liep het gelukkig vanmiddag niet. Het woei niet hard en de schippers, scherp als altijd wisten ze met grote stuurmanskunst schadevrij de bovenboei te ronden. Jeroen Pietersma werd in het eerste rak door de concurrentie opgehouden. Wat hij ook probeerde positieverbetering zat er helaas niet in. Na de eerste boeironding lagen onze mannen zelfs laatste en dat was na de euforie van zaterdag een bittere pil. En dat terwijl juist vandaag onze traditionele sponsorbijeenkomst was op ons volgschip. Na zaterdag zat de stemming er goed in en men hoopte dan ook op weer een topdag voor onze helden van de Twee Gebroeders.

 

Tot aan de laatste route. De ietwat draaiende wind zorgde voor een klein kruisrak vlak voor hotel Ie Sicht. Hier sloeg Jeroen zijn slag. Meesterlijk wist hij enkele concurrerende skûtsjes de loef af te steken. Jeroen finishte bij bordje nummer twaalf en toen het finishschot over het Grietmansrak klonk bleek hij zelfs een negende positie te hebben bezeild. En dat terwijl hij bijkans de hele wedstrijd achteraan had gelegen. Een enorme opsteker! Afmerend bij ons volgschip was de stemming toch zeer positief. Vijf plaatsen winst in het laatste rak; Jeroens venijn zat in de staart. Opgetogen werd op het volgschip de wedstrijd en de overwinning van afgelopen zaterdag onder het genot van een hapje en een drankje nabesproken. Het was opnieuw een prachtige skûtsjedag.

 

Waar verliezers zijn zijn ook winnaars. Een van de winnaars was ongetwijfeld Douwe Visser (Sneek). Als laatste(!) gestart, bekeken zijn slagen kiezend en met een skûtsje welke zeer hoog aan de wind zeilt, wist hij naar een eerste plaats te zeilen. Een bijkans historische prestatie. Als eerste gestarte Pieter Meeter (Akkrum) werd tweede en Alco Reijenga verzilverde zijn tweede startplaats met een derde stek. Ook opmerkelijk het sterk zeilen van Auke de Groot (Stavoren). Hij startte als dertiende en eindigde vanmiddag bij de Veenhoop als vierde.

 

Morgen wederom een wedstrijd op nauw water. Bij Eernewoude strijden de veertien van de S.K.S. om “ear en priis”. Ook hier een walstart. Jeroen Pietersma en zijn bemanning starten als derde vanuit de Langesloot. Met zo een startpositie en natuurlijk met een beetje geluk zou een podium tot de mogelijkheden kunnen behoren. We wachten het in spanning af. “Oant moarn!

 

Uitslag Veenhoop:

Sneek
Akkrum
Heerenveen
Stavoren
Langweer
Lemmer
Grou
Joure
DRACHTEN
Halve Maen
Eernewoude
Woudsend
Leeuwarden
Huizum.