Ongelukkige start Jeroen Pietersma bij Eernewoude!

  • 15eedr1
  • 15eedr2
  • 15eedr3
  • 15eedr4
  • 15eedr5
  • 15eedr6
  • 15eedr7
  • 15eedr8
  • 15eedr9
  • 15eedr10

Geplaatst op 21 juli 2015

Een ongelukkige start kostte Jeroen Pietersma en zijn bemanning de wedstrijd bij Eernewoude. De veertien skûtsjes van de S.K.S. lagen met de kop in de wind met gestreken zeilen te wachten op het startschot. Zoals gebruikelijk een walstart op nummer welke afgelopen vrijdagavond in Grou was geloot. Onze mannen hadden startnummer vijf met alle kansen op een pracht resultaat. Er woei een wind kracht vier tot vijf over de Oude Venen en niets stond een geweldige race in de weg. Tien over twee het startschot. Het geluid van lieren afkomstig van de schepen ten teken dat de zeilen in no time werden gehesen. Wat er precies fout ging aan boord van de Twee Gebroeders; de fok klapte ipv over bakboord naar de stuurboord kant.

Even leek het er op dat Jeroen de verkeerde kant opkoerste maar dit was uiteraard absoluut niet de bedoeling. Met man en macht werd de fok naar bakboord overgezet. Skûtsjes achter ons schip moesten er alles aan doen om een aanvaring te vermijden. De rest van de vloot stoof uit de Langesloot op naar het Zandmeer. Schepen achter de Twee Gebroeders koersten over ons heen zodat de mooie startpositie van Jeroen en zijn crew meteen teniet was gedaan. Sommige zaken overkomen je en het zal echt niet de bedoeling van ons team geweest zijn om deze wedstrijd zo te beginnen.

En wat voor een wedstrijd! De bovenboei was aan het eind van het Zandmeer gepositioneerd; na ronding meteen weer half wind richting Langesloot. Een bewuste keus van de commissie dit in samenspraak met de veertien schippers tijdens het palaver 's ochtends. Veertien skûtsjes op volle snelheid meteen de nauwe Folkertsloot in te sturen waar bovendien moest worden gelaveerd zou gegarandeerd, en vooral met deze windkracht, grote problemen opleveren.

Na een route zeilen was er een beetje ruimte tussen de schepen ontstaan en kon er worden gelaveerd in de ruim 50 meter nauwe Folkertsloot. De broer van Jeroen, Gerhard Pietersma, als vierde uit de Langesloot vertrokken pakte met zijn Earnewâldster skûtsje na enkele routes zeilen de koppositie. Onbedreigd en steeds verder op de concurrentie uitlopend won hij de wedstrijd voor eigen publiek op zijn thuiswater. Een fantastisch resultaat voor deze kampioenskandidaat. Dirk Jan Reijenga (Joure) legde beslag op de tweede plaats en als bonus gaat hij als leider van het tussenklassement richting Sneekermeer waar bij Terhorne morgen de vierde race van dit kampioenschap staat gepland.

Gedurende de hele wedstrijd streed ons team in de middenmoot. Maar omdat er in het Siegersdiep gefinished word op je startnummer moest Jeroen Pietersma, zeilend naar bordje nummer vijf, zich troosten met een twaalfde plaats. Was de start maar niet zo ongelukkig verlopen...We verlaten de zogenoemde nauwe wateren en zeilen vanaf morgen op open, ruim water. Aan het humeur en de wil om te winnen ontbreekt het Jeroen en zijn bemanning niet. Op het Sneekermeer gaan ze er weer voor en zoals Jeroen aangaf "Sile bliiksem"!!!

UITSLAG EERNEWOUDE: 1. Eernewoude, 2. Joure, 3. Akkrum, 4. Langweer, 5. Leeuwarden, 6. Halve Maen, 7. Heerenveen, 8. Woudsend, 9. Sneek, 10. Lemmer, 11. Stavoren, 12. DRACHTEN, 13. Huizum, 14. Grou.