Pech en tegenslag voor Jeroen Pietersma en zijn bemanning op Fluessen

  • 15eldr1
  • 15eldr2
  • 15eldr3
  • 15eldr4
  • 15eldr5
  • 15eldr6
  • 15eldr7
  • 15eldr8
  • 15eldr9
  • 15eldr10

Geplaatst op 24 juli 2015

Het zit ook niet mee voor Jeroen Pietersma en zijn bemanning. Net als gisteren te vroeg over de startlijn, opnieuw beginnen om vervolgens bij een zwakke schifterige wind na een eerste kruisrak zich te melden bij de kopgroep. Na het ronden van de bovenboei koersten onze mannen zoals het hoort boven de inelkaar gedreven vloot richting benedenboei. Men koos voor de vrije wind. Doordat deze tijdens dit rak ietwat draaide kwam Jeroen in een mindere positie te liggen. En omdat er niet veel wind stond dreef de hele vloot opeengepakt richting boei. Bijna vijf schepen dik, en elkaar ruimte moeten gevend, was geen enkele schipper zijn plek meer zeker.

Net als gisteren was het Gerhard Pietersma (Eernewoude) die als eerste de bovenboei met de gele pet rondde gevolgd door Albert Visser (Lemmer). Lodewijk Meeter (Huizum), net als Jeroen te vroeg over de startlijn gevaren, kreeg net als ons de wind zo goed, dat hij verrassend als derde de bovenboei rondde. Gedurende deze wedstrijd zakte ons team zelfs naar de laatste plaats, en daar willen we de Twee Gebroeders liever niet zien. Toch wist Jeroen Pietersma Siete Meeter (Leeuwarden) te verschalken om de rode lataarn aan hem over te dragen. 

Dan het laatste voor-de-winds rak naar de benedenboei. Wat voor pech onze mannen toen overkwam heb ik zelf nog nooit gezien of meegemaakt. Ineens lag de Twee Gebroeders stil op de Fluessen, het leek wel alsof Jeroen op een denkbeeldige zandbank was gevaren. Maar het touw van de grootschoot, het grootzeil breeduit om zoveel als mogelijk wind te vangen, bleek te zijn blijven haken aan een punt van een bakboordsboei welke de vaargeul markeert. Siete Meeter dreef onze mannen voorbij en minutenlang is onze bemanning bezig geweest het touw weer los te krijgen. Troosteloos kwam Jeroen Pietersma als laatste over de finish bijna drie minuten achter nummer dertien Leeuwarden. Voor de derde maal dit kampioenschap bleek de start voor ons team funest. Daarbij opgeteld de pech met het grootschoottouw vanmiddag, het is net alsof het dit kampioenschap van alle kanten tegenzit.

Huizum voer bij de finish boven de finishboei langs op dat moment lagen zij op een achtste plaats. Doordat ze een rondje moesten draaien en opnieuw moesten finishen klasseerden zij zich als twaalfde. Voor ons mazzel anders waren we laatste in het tussenklassment geweest. Ons fanatiek team moet het met een dertiende plaats doen met 55 punten. Laten we het er maar op houden dat het een zeer ongelukkige eerste week van dit kampioenschap is geweest. Met nog een volle week voor de boeg blijven we, en dat geldt ook voor Jeroen Pietersma en zijn team, hoopvol dat deze week meer succes zal gaan brengen. Sneek is nog ver...

Dirk Jan Reijenga (Joure) pakte de winst vanmiddag voor Albert Visser (Lemmer) en Johannes Meeter (Langweer), die na zijn matige prestatie op thuiswater door deze klassering weer helemaal meedoet in de strijd om de titel. En die is ongemeend spannend. Gerhard Pietersma vanmiddag vierde, blijft koploper met 15,8 punten. Joure nestelt zich op de tweede plaats met 15,9 punten en Langweer is derde met 16 punten. De strijd om de titel is nog helemaal open en dat belooft volop spanning voor de tweede week van dit kampioenschap.

Morgen zeilen de skûtsjes op het IJsselmeer bij Stavoren, mits de weergoden geen roet in het eten gooien. Er wordt harde wind verwacht. Daarom is er besloten morgenvroeg om 8.00 uur te overleggen of de wedstrijd wel kan doorgaan. Schippers, vuilweercommissie en de commissie Stavoren bespreken dan de actuele situatie en nemen dan een beslissing. Ofwel de wedstrijd wordt kwa aanvangstijd vervroegd of deze wordt afgelast. Supporters van onze Twee Gebroeders en natuurlijk het overige publiek doet er verstandig aan morgen op tijd de S.K.S.-site danwel Omrop Fryslân te raadplegen omtrent de actuele situatie.

UITSLAG ELAHUIZEN: 1. Joure, 2. Lemmer, 3. Langweer, 4. Eernewoude, 5. Halve Maen, 6. Akkrum, 7. Heerenveen, 8. Woudsend, 9. Sneek, 10. Stavoren, 11. Grou, 12. Huizum, 13. Leeuwarden, 14. DRACHTEN.