Prachtige apotheose SKS op Sneekermeer; Douwe Visser (Grou) kampioen 2017.

 • s1
 • s2
 • s3
 • s4
 • s5
 • s6
 • s7
 • s8
 • s9
 • s10
 • s11
 • s12

Geplaatst op 18 augustus 2017

Een bloedstollende knotsgekke finale van het SKS-kampioenschap 2017 op het Sneekermeer. Alle facetten wat het zeilen mooi maar ook minder mooi maakt zijn de revue gepasseerd. De ingrediënten voor een spannende apotheose waren aanwezig. Een straffe bries kracht vijf met in vlagen zes; en een strijd om de titel die door twee schippers, Douwe Visser (Grou) en Sytze Brouwer(Heerenveen) moest worden uitgevochten. En dan de rest van de vloot allemaal erop gebrand een pracht resultaat te zeilen om het toernooi met glans af te kunnen sluiten.

Neem Jeroen Pietersma die na een tegenvallend kampioenschap met een positief resultaat dit kampioenschap wilde afsluiten. Na een prima start meldde hij zich in de middenmoot bij de eerste boeironding. Wat er precies fout is gegaan voor of na deze ronding is mij niet bekend geworden. In het voor-de-winds rak liet Jeroen de fok strijken en zagen we de EHBO-boot richting Drachtster Skûtsje varen. Medische hulp was vereist. Een bemanningslid was gewond geraakt en moest van de Twee Gebroeders af worden gehaald. Later bleek dat het onze fokkenist was die gewond was geraakt, later zeilde hij gewond en wel toch vrolijk weer mee.

Natuurlijk kost dit ongemak je een paar plaatsen maar wat ons team daarna presteerde was fenomenaal. Het leek of deze gebeurtenis de mannen een extra adrenaline stoot had gegeven. Soms vervaarlijk overhellend stoof de Twee Gebroeders over het Sneekermeer. Feit is ook dat het gemis aan extra vierkante meters zeil je bij deze harde wind minder parten speelt. Maar toch; de inhaalrace was voortreffelijk en een lust voor het oog voor de fans van ons skûtsje. Ondanks de handicap finishte Jeroen met zijn team als zevende. Een prachtige uitsmijter van dit kampioenschap. De op een na beste prestatie van dit seizoen. Alleen de openingswedstrijd in Grou was met een zesde stek net even beter. Toch eindigt ons team als twaalfde in het eindklassement. Maar deze afsluitende race zal ons team goed hebben gedaan.

En dat het ook anders kon bewees Auke de Groot (Stavoren). In een dikke windvlaag kon hij zijn schip niet meer overeind houden en de Súdwesthoeke sloeg om. En hij had nog een belangrijke factor in de eindstand van dit toernooi kunnen zijn. Getooid met een protestvlag tegen Grou, situatie bakboord-stuurboord bij de start, zeilden de mannen uit Stavoren hun race. Volgens kenners had dit geheid Grou 12 punten opgeleverd waardoor Heerenveen kampioen zou zijn geworden. Door het kapseizen werd het protest niet ingediend, of er lag een andere reden aan ten grondslag; we weten het niet.

Door dat Grou voor Heerenveen eindigde (Grou 4 en Heerenveen 6) werd Douwe Visser kampioen 2017. Maar dit heeft echt aan een zijden draadje gehangen. Wat als Stavoren niet was omgeslagen…Maakt ook niet meer uit de mannen van het Grouster Skûtsje zijn terecht kampioen geworden en feliciteren hen hier van harte mee. Sytze Brouwer werd als debutant fantastisch tweede en Douwe Visser (Sneek) completeert het podium met een derde plaats.

Wederom hebben we genoten van twee weken fantastisch skûtsjesilen. Dat onze resultaten ietwat tegenvielen heeft zo zijn reden maar wat heeft ons team gestreden tot het bittere eind. Compliment! Tevens willen we een ieder die ons skûtsje een warm hart toedraagt, sponsoren, donateurs en de vel vrijwilligers enorm danken voor hun support en steun tijdens dit kampioenschap. We rekenen weer op jullie in 2018! En schipper, bestuur en bemanning zullen er een jaar lang alles aan doen om de trots van Drachten het kampioenschap van 2018 weer bij de top te laten zeilen.

UITSLAG SNEEK:

1. Akkrum

2. Eernewoude

3. Sneek

4. Grou

5. Leeuwarden

6. Heerenveen

7. DRACHTEN

8. Lemmer

9. Huzum

10. Woudsend

11. Halve Maen

12. Stavoren.

EINDKLASSEMENT:

1. Grou

2. Heerenveen

3. Sneek

4. Akkrum

5. Lemmer

6. Eernewoude

7. Huizum

8. Halve Maen

9. Stavoren

10. Woudsend

11. Leeuwarden

12. DRACHTEN.