Prachtige race op Fluessen levert Drachten zesde plaats op.

 • Fluessen1
 • Fluessen2
 • Fluessen3
 • Fluessen4
 • Fluessen5
 • Fluessen6
 • Fluessen7
 • Fluessen8
 • Fluessen9
 • Fluessen10
 • Fluessen11

Geplaatst op 7 augustus 2012

Met een zwaar bevochten zesde plaats op de Fluessen bij Elahuizen kan Albert Visser meer dan tevreden zijn. Wat hebben onze mannen op de Twee Gebroeders vanmiddag op een zeer winderige Fluessen van zich afgebeten en een voortreffelijke prestatie neergezet. Opnieuw net als gisteren op het Heegermeer vocht Albert Visser om de betere posities in de kop van de middenmoot. Na een mooie start knokten ze zich naar een zevende plaats bij de eerste boeironding, om na een heroisch gevecht, dan weer een plaats inleveren, maar er daaropvolgend weer 1 in te halen, uiteindelijk als zesde te finishen.

Wederom verschenen de veertien skûtsjes van de SKS gereefd aan de start. En terecht. Er stond een windkracht vijf tot zes wat het uiterste van materiaal en bemanning zou gaan vergen. Deze achtste race in de strijd om de titel 2012 gaat de boeken in als één van de allermooiste van de afgelopen jaren. Schitterend grote kruisrakken in de zandloperroute en een beste smeer wind. Vlak na de start denderde de vloot richting bovenboei. Leeuwarden pakte de koppositie gevolgd door Sneek en Bolsward. Zoals gezegd rondde Albert Visser als zevende. En dan de volgende boeironding waarbij de schoten aangehaald moesten worden voor het volgende kruisrak. De dikke smeer wind die de Twee Gebroeders hier te pakken kreeg...Vaak leek het alsof ons schip zou omslaan, maar Albert "hie it spul iin 'e macht".

Voortdurend en bijkans de hele wedstrijd werd er stuivertje gewisseld, met Joure, en later Leeuwarden die na een super begin verder terugzakte in het veld. Douwe Visser had met de Sneker Pan de kop gepakt om die met een enorme voorsprong, wie houd deze man van zijn zevende SKS titel af, over de finish te brengen. Een historisch feit dat deze mannen uit Sneek al hun vierde zege op rij pakten. Dat gebeurde in de jaren 70 en 80 nog wel eens met de fermaarde Tjitte Brouwer (Heerenveen), maar zoiets presteren in de laatste SKS kampioenschappen is fenomenaal.

En de beste slag hadden Albert Visser en zijn bemanning voor het laatste rak op naar de finish bewaard. Gelijk na de boeironding door de wind om vervolgens over stuurboord op de denkbeeldige finishlijn aan te kunnen zeilen. Hier werd Joure nog aan de zegekar van Albert Visser gebonden en een machtig mooie zesde plaats was een feit. Wat zullen onze mannen tevreden zijn op de manier waarop werd gezeild. Competitief en niets weggevend, machtige slagen in de kruisrakken kiezend, soms op het randje maar met resultaat.

De strijd om de titel lijkt met nog drie wedstirjden te gaan al reeds beslist in het voordeel van Sneek. Maar Albert Visser en zijn bemanning doen nog volop mee voor de strijd om de, wat het meest haalbaar lijkt, vijfde plaats. De Halve Maen staat 5e met 42 punten, Heerenveen 6e met 44 punten, Lemmer 7e met 44 punten, Drachten 8e met 45 punten en Joure 9e met 45 punten, ongemeend spannend dus. Morgen zeilen de SKS skûtsjes op het IJsselmeer bij Lemmer.

UITSLAG ELAHUIZEN:

1. Sneek, 2. Grou, 3. Heerenveen, 4. Bolsward, 5. Leeuwarden, 6. DRACHTEN, 7. Joure, 8. Woudsend, 9. Eernewoude, 10. Halve Maen, 11. Stavoren, 12. Lemmer, 13. Langweer, 14. Huizum.