Prachtige slotdag Lemmer Ahoy

  • ahoy1
  • ahoy2
  • ahoy3
  • ahoy4
  • ahoy5
  • ahoy6
  • ahoy7
  • ahoy8
  • ahoy9

Geplaatst op 27 mei 2017

Wat een verschil vergeleken met de afgelopen twee dagen Lemmer Ahoy 2017. Aeolus had zijn krachten gespaard voor de slotdag. Er stond een flinke wind kracht vier uit het zuidoosten die gedurende de middag in kracht toenam tot vijf-zes beaufort. Hard werken geblazen voor de ruim veertig schippers en bemanningen. Voor het eerst dit seizoen een mooie test voor Jeroen Pietersma en zijn team om te kijken hoe de Twee Gebroeders, met voor een deel nieuwe bemanning, omgaat met harde wind.

De eerste race in de ochtend werd er wederom goed gestart. Strijdlustig streed Jeroen mee in de kopgroep om uiteindelijk als negende te finishen. Waar de meeste schippers kozen om het zeil door middel van een rif te verkleinen kon Jeroen toe met een klein broekreefje om daardoor met vol tuigage de Twee Gebroeders over het IJsselmeer te laten zeilen. Na de start en het ronden van de eerste boei stoof de vloot richting boei bij Tacozijl. De organiserende watersportvereniging Zevenwolden had twee bovenboeien in de baai van Lemmer gelegd. Het vergde optimale concentratie van de schippers om elkaar vrij te varen. Toch ging het mis. Een denderende aanvaring tussen twee skûtsjes waaronder de Jonge Rein zorgde voor enorme schade. Zij moesten met een gebroken giek en een gescheurd grootzeil de haven op gaan zoeken. Een bemanningslid werd gewond naar het ziekenhuis afgevoerd.

Race twee in de middag. Na een goede start denderde Jeroen Pietersma richting bovenboei. Daar waar meerdere skûtsjes over bak- danwel stuurboord de beste positie proberen te verwerven. En of heeft ons team er een abonnement op deze editie van Lemmer Ahoy, het gaat fout. Waar Jeroen ruimte heeft en moest draaien, over stuurboord liggend, op de bakboord schepen, draait een concurrerend skûtsje tussen de Twee Gebroeders en de boei van mening zijnde dat er nog ruimte is. Weg mooie klassering. Ten allen tijde dient men uit te wijken om een aanvaring te vorkomen. Uiteindelijk sluit Jeroen Pietersma deze race af op een twaalfde plek. Dat is ook zijn eindklassering; en als vijfde S.K.S. schipper is dit een puike prestatie.

Debuterend S.K.S. schipper Sytze Brouwer (Heerenveen) doorbrak de hegemonie van I.F.K.S. schippers. Zag het er na vrijdag nog uit dat de complete top drie een I.F.K.S. gelegenheid zou gaan worden; Brouwer bewees het tegendeel door na twee prachtig gezeilde wedstrijden de tweede plaats in het eindklassement in te nemen. Froukje Meijer (Jonge Jasper) won deze editie en Lucas Bouma (Grutte Pier) legde beslag op de derde plaats. Remy de Boer (Harlingen) kapseisde met zijn Eenvoud en gelukkig zonder personele schade werd zijn skûtsje vlot weer overeind gehesen.

Terugkijkend op deze editie van Lemmer Ahoy is er op de Twee Gebroeders alom tevredenheid. Er zijn absoluut stappen gemaakt in vergelijking met vorig seizoen. De nieuwe bemanning heeft zich snel aangepast. Het kost nu eenmaal tijd om het inspelen van een hecht team gestalte te laten krijgen. Deze wedstrijden zijn voor Jeroen Pietersma en zijn bemanning een prachtige training geweest op de weg naar het hoogtepunt van het seizoen het kampioenschap 2017. Daar moet het gaan gebeuren. En met nog ruim acht weken te gaan voor de hoogmis van de S.K.S. is er tijd genoeg voor de mannen van de Twee Gebroeders om de puntjes op de i te zetten. Op zaterdag 10 juni is de eerstvolgende wedstrijd. De veertien skûtsjes van de S.K.S. strijden dan op het Sneekermeer om de Waterpoorttrofee.

De komende week gaat de Twee Gebroeders uit het water. Onderhoud en een verfbeurt zijn nodig om het schip er weer optimaal te laten uitzien en functioneren. De bemanning doet dit in haar vrije uren. In het kader van teambuilding buiten het zeilen van wedstrijden om een prima gelegenheid om nog verder naar elkaar toe te groeien.