Prima ouverture Jeroen Pietersma c.s. bij Grou.

 • gr1
 • gr2
 • gr3
 • gr4
 • gr5
 • gr6
 • gr7
 • gr8
 • gr9
 • gr10
 • gr11
 • gr12
 • gr13
 • gr14

Geplaatst op 5 augustus 2017

Een meer dan puike ouverture van Jeroen Pietersma c.s. vanmiddag op Pikmeer en Wijde Ee bij Grou. Bekroond met een zesde plaats kunnen ze meer dan tevreden zijn na een aanvankelijk iets te enthousiaste start. Er waren vanmiddag twee starts nodig om de naar succes hunkerende schippers te laten beginnen. En wat waren de omstandigheden voor het begin van het kampioenschap ideaal. Een heerlijk schijnend zonnetje bij windkracht vier die later in de middag nog iets in kracht toenam. Rond Wijde Ee en Pikmeer lagen duizenden boten afgemeerd met evenzovele toeschouwers die niets van de geweldige spektakel wilden missen.

Na de eerste valse start op de Wijde Ee, er waren meer dan drie skûtsjes te snel over de startlijn, ging start nummer twee een stuk beter. Echter niet voor Jeroen Pietersma en zijn bemanning. Men koos voor een start onderin het veld om van daaruit hun slag te kunnen slaan. Als snel bleek op de Twee Gebroeders dat men de denkbeeldige lijn te vlug (valse start) zou passeren. In allerijl werd er een gijp gemaakt om daarna opnieuw te starten. Achter de rest van de vloot, samen met Woudsend, Sneek en Huizum; zij startten te vroeg, denderde de Twee Gebroeders richting boven boei.

Joure rondde het merkteken als eerste gevolgd door de Halve Maen en Heerenveen. Vervolgens zeilde de vloot door de Tynje waarna op het Pikmeer gelaveerd moest worden in een klein kruisrak. Jeroen zeilde in de achterste regionen maar moest en wilde vooruit. In dit kleine rakje sloeg de captain van de Twee Gebroeders zijn slag. Meesterlijk werden een paar concurrenten verschalkt en pikte hij aan bij de middenmoot. Met een paar uitgekiende slagen werd door hem in de daaropvolgende route winst geboekt en bleek de Twee Gebroeders de best of the rest. De eerste zes skûtsjes lagen te ver voor om het deze nog lastig te maken.

Lokale favoriet Grou zeilde een fantastische race. Na twee omlopen zeilen wist hij als tweede geklasseerd, Joure het vuur na aan de schenen te leggen. De bovenboei in de Wijde Ee nekte de aspiraties van Joure. Over bakboord liggend, dus voorrang hebbend, stoof het Doarp Grou richting het over stuurboord liggend skûtsje uit Joure. Joure nam voorrang en Grou moest wijken. Een onbetwiste protestsituatie. Er werd echter geen vlag gehesen maar in de daaropvolgende route maakte Joure het Grou niet meer lastig waardoor Douwe Visser de eerste winnaar van dit kampioenschap werd. Jeroen Pietersma werd als zevende “afgeschoten”. Echter werd hij in de eindrangschikking als zesde geklasseerd. Waarom?

Volgens de originaliteitscommissie van de S.K.S. zeilde het Jouster Skûtsje met een mastbeslag welke niet aan de eisen van voornoemde commissie voldeed. Gevolg; Joure kreeg 21 niet aftrekbare strafpunten en zal vanaf maandag aan de eisen van deze commissie moeten voldoen. Zo niet dan volgt uitsluiting van dit kampioenschap. Joure dus geschrapt uit de dag klassering waardoor Jeroen een plaatsje opschuift en met een zesde plaats richting Veenhoop kan varen.

Al met al een fantastische start van deze wedstrijdenreeks. De S.K.S. en de veertien schippers hadden het niet beter kunnen treffen. Maandag race twee op de Wijde Ee en Grietmansrak bij de Veenhoop.

UITSLAG GROU: 1. Grou, 2. Lemmer, 3. Halve Maen, 4. Stavoren, 5. Heerenveen, 6. DRACHTEN, 7. Sneek, 8. Huizum, 9. Eernewoude, 10. Akkrum, 11. Woudsend, 12. Langweer, 13. Leeuwarden en 14. Joure (21 niet aftrekbare strafpunten).