Schitterende ouverture bij Grou!

 • 15Grou1
 • 15Grou2
 • 15Grou3
 • 15Grou4
 • 15Grou5
 • 15Grou6
 • 15Grou7
 • 15Grou8
 • 15Grou9
 • 15Grou10
 • 15Grou11

Geplaatst op 18 juli 2015

Een schitterende ouverture van het S.K.S.-kampioenschap 2015 bij Grou. Het kon niet beter en mooier. Een stijve bries kracht vier tot vijf, een mooi groot kruisrak op de Wijde Ee en duizenden mensen in alles wat drijven kon aan de boorden van Pikmeer en Wijde Ee. Veertien skûtsjes en bemanningen die stijf van de adrenaline het beste uit deze wedstrijd willen halen. Onze mannen van de Twee Gebroeders behaalden een keurige negende plaats en dat biedt perspectief!

Dat een ieder gretig was bleek al uit de eerste massale valse start. De tweede was goed en daar stoof de S.K.S.-armada laverend over de Wijde Ee richting bovenboei bij de Peanster Ie. Kopstart was, en dat gevoel heeft deze man nog niet mogen smaken, voor Teake Klaas van der Meulen (Woudsend). Hij leidde de vloot in de Tijnje richting Pikmeer gevolgd door Johannes Meeter (Langweer) en regerend kampioen Douwe Visser (Grou). Jeroen Pietersma lag op dat moment na een magere start op de elfde plaats. Voor hetzelfde geld was de Twee Gebroeders gekapseist. Wat hebben onze mannen plat op het water gelegen!

Douwe Visser (Sneek) deed het voor zijn doen erg slecht door bijkans als laatste te starten. Alco Reijenga (Heerenveen) kreeg bij de start een scheur onderin de fok zodat zij, hoe slim een reef steken en verder zeilen, de rode lantaarn droegen. Gedurende de wedstrijd pakte Grou de leiding om deze ook niet meer af te staan. Woudsend zakte af naar een vierde stek. Dirk Jan Reijenga (Joure) pakte met een magistrale laatste slag op de Wijde Ee de tweede plaats met in zijn kielzog Johannes Meeter (Langweer). Jeroen Pietersma en zijn bemanning streden voor wat ze waard waren stuivertje wisselend met de concurrentie. 

Uiteindelijk finishte na een machtige zeilmiddag de Twee Gebroeders als tiende. Broer van Jeroen, Gerhard, kampioenspretendent met Eernewoude beleefde een mindere middag. Na een start in de achterhoede klom men op naar een zevende plaats. Maar omdat de Eernewoudsters te laat draaiden voor Heerenveen bij de wal, kregen zij een protest. Later werd deze toegewezen waardoor Gerhard Pietersma het kampioenschap begon in mineur veertien punten rijker. Hierdoor klom Jeroen Pietersma een plaats zodat een negende plek kon worden genoteerd.

Zo kwam er rond 16.00 uur een einde aan een machtige middag voor een ieder die het skûtsjesilen een warm hart toedraagt. Jeroen Pietersma kan vertrouwen tanken uit een zeer competitieve middag waarin op en top is gestreden voor een mooie klassering. De verwachtingen voor de komende dagen blijft voldoende wind, dus volop kans voor elke schipper om het maximale uit schip en bemanning te halen. De kop is er af en het smaakt naar meer!

UITSLAG GROU: 1. Grou, 2. Joure, 3. Langweer, 4. Woudsend, 5. Akkrum, 6. Stavoren, 7. Lemmer, 8. Heerenveen, 9. DRACHTEN, 10. Leeuwarden, 11. Halve Maen, 12. Huizum, 13. Sneek, 14. Eernewoude.