Sensationele opmars Jeroen Piersma op Fluessen

 • el1
 • el2
 • el3
 • el4
 • el5
 • el6
 • el7
 • el8
 • el9
 • el10
 • el11

Geplaatst op 10 augustus 2018

Je komt superlatieven te kort om de fantastische wedstrijd vanmiddag op de Fluessen te beschrijven. De tot op vandaag meest mooie wedstrijd van dit kampioenschap. En de ingrediënten ervoor waren dan ook zeker aanwezig. Er woei een stevige kracht vijf tot zes over de Fluessen en de schippers en bemanningen konden “oan e bak”. De start werd nog een klein uur uitgesteld. Een stevige bui met windstoten in de kracht zeven was daarvoor de aanleiding. Tegen 15.00 uur klaarde het op en kon de vijfde wedstrijd van deze competitie beginnen.

Gretig als altijd stoof Jeroen Pietersma af op de startlijn. Heet leek een geweldige start te zijn maar helaas. Net iets te vroeg denderde de Twee Gebroeders over de lijn; valse start. Snel een rondje draaien om het startschip en opnieuw over de lijn. En of het extra adrenaline maakte op de bemanning; wie zal het zeggen. Als dertiende om de eerste boei. Jaap Zwaga (Langweer) had inmiddels het wedstrijdwater verlaten. In het eerste de beste rak voor de wind rekende Jeroen af met Auke de Groot (Stavoren) om in het daaropvolgend kruisrak middels een meesterslag drie concurrenten voorbij te zeilen. De Halve Maen, Sneek en Joure hadden het nakijken.

Maar wat werd de Twee Gebroeders door de harde wind en de dadendrang van Jeroen en zijn team soms “plât op t wetter drukt”. De honger van Jeroen was nog niet gestild. Ook Akkrum en Woudsend moesten e aan geloven. Wat een prestatie! Valse start, om vervolgens van dertien naar zes te zeilen. Jeroen lag zevende en werd zesde doordat zijn broer Gerhard (Eernewoude) na een bakboord-stuurboord situatie met Akkrum, Gerhard zat fout, het wedstrijdwater verliet. De klassementsleider veertien punten rijker…

In het laatste deel van de race wist Akkrum de Twee Gebroeders nog te passeren. Douwe Visser (Grou) zeilde net voor Pieter Meeter (Akkrum). Echter raakte Grou de boei en moest als straf een extra rondje draaien waardoor Jeroen Pietersma opnieuw de zesde plaats in handen had om deze ook niet meer af te staan.

Wat hebben de veertien platbodems er vanmiddag een schitterende wedstrijd van gemaakt. Schippers en bemanningen hebben het enorm zwaar gehad tijdens deze brute omstandigheden. Respect! Sytze Brouwer (Heerenveen) won deze wedstrijd van kop af gevolgd door Johannes Meeter (Huizum) en, daar is ie weer, Willem Zwaga (Leeuwarden). Eernewoude leidt nog het klassement met 10,9 punt, Leeuwarden is tweede met 12,8 punt en derde zijn Heerenveen en Grou met 15,9 punt. Jeroen Pietersma staat achtste met 30 punten. Morgen wedstrijd nummer zes op het IJsselmeer bij Stavoren.

UITSLAG ELAHUIZEN: 1. Heerenveen, 2. Huizum, 3. Leeuwarden, 4. Lemmer, 5. Akkrum, 6. DRACHTEN, 7. Grou, 8. Woudsend, 9. Halve Maen, 10. Sneek, 11. Stavoren, 12. Joure, 13. Langweer, 14. Eernewoude.