Spektakel op IJsselmeer.

 • s1
 • s2
 • s3
 • s4
 • s5
 • s6
 • s7
 • s8
 • s9
 • s10
 • s11

Geplaatst op 12 augustus 2017

Wat een fantastische zevende wedstrijd van dit SKS-kampioenschap hebben we vanmiddag beleefd op het IJsselmeer bij Stavoren. Een overvolle publieke tribune, de dijk bij Stavoren zat mudvol toeschouwers, een matige tot krachtige wind en dertien skûtsjes die als ware het een kermisattractie over de golven van het IJsselmeer denderden. De organiserende commissie had een gate baan op het water uitgelegd. Dit betekent dat de schippers na de start laverend naar de bovenste twee boeien zeilen. Dit noemt men een spreader. Deze moet men allebeide ronden waarna voor de wind zeilend een keus kan maken uit twee beneden boeien. Of je rond de ene boei bakboord of de andere stuurboord. In het fries noemen ze dit een “op en del baan”.

Een schitterende start voor Jeroen Pietersma. Rond de vijfde positie stoof hij met zijn team richting eerste boei. Fantastisch doorkliefde de Twee Gebroeders de golven op het IJsselmeer. Dan die vermaledijde eerste boeironding. Jeroen’s leermeester Douwe Visser (Sneek) draaide eigenlijk aan de late kant waardoor Jeroen zijn schip pas laat door de wind kon sturen. Eigenlijk hadden de rode boeitjes die de rand van het wedstrijdwater markeerden, verder weg moeten liggen. Zo had er meer ruimte geweest om de schippers hun schip te kunnen laten draaien. Nu ontstond er voor Jeroen een vervelende situatie.

Onder andere skûtsjes liggend moest de Twee Gebroeders weer op snelheid komen om de boei aan te kunnen zeilen. Maar dat is, geldt natuurlijk ook voor de concurrentie, zo eenvoudig nog niet. Door de deining komt een skûtsje laat op snelheid. Onze schipper verwoorde het achteraf wel heel mooi. “Je voelt je net een plakje ham”. Oftewel je komt onder andere schepen liggend heel beroerd uit en je wordt als het ware van het geheel afgesneden.

Toch zeilde men zeer verdienstelijk onder deze voor de bemanningen zware omstandigheden. Jeroen heeft men zijn team voor elke meter IJsselmeer gevochten. Strijdend met Leeuwarden, Halve Maen en Eernewoude. Laatstgenoemd schip wordt gestuurd door de broer van Jeroen, Gerhard. Het resulteerde af en toe in een adembenemende broedertwist. Uiteindelijk eindigde ons team als tiende en men was uitermate tevreden met hoe de Twee Gebroeders liep. Er zit nog wel wat in het vat voor de tweede week SKS!

Douwe Visser (Grou) won deze zeeslag op het IJsselmeer van kop af. Zijn zege is gedurende de wedstrijd niet een moment in gevaar geweest. Sytze Brouwer (Heerenveen) debuterend schipper bij de SKS pakte op een machtige manier de tweede plaats gevolgd door de lokale favoriet Auke de Groot (Stavoren). Pieter Meeter (Akkrum) tot vandaag koploper in het klassement eindigde als zevende. Grou nam daardoor de leiding in het klassement over na een week zeilen. Lemmer en Heerenveen completeren de top vier en de strijd om de titel blijft na vandaag ongemeen spannend en een voorspelling voor wie de titel 2017 gaat pakken is bijna niet te maken.

Volgende week zijn er nog vier wedstrijden te gaan en de SKS decimeert verder nu Jaap Zwaga (Langweer) besloot vanmiddag het na twee routes zeilen voor gezien te houden. Hij is het niet eens met de door de SKS opgestelde zeilformule waarbij hij, gerekend naar breedte lengte en diepgang van zijn schip, duizenden kilo’s extra ballast moet meetorsen. Door dit statement te maken hoopt hij op een ommezwaai van het SKS-bestuur. Maar dat zal echt niet gaan gebeuren. Deze strijd moet men tijdens de ledenvergadering in het najaar maar aan de bestuurstafel uitvechten. Zwaga heeft er geen zin in om elke wedstrijd als laatste te eindigen. De Zwaan uit Langweer kan de snelheid niet lopen om de rest van de vloot bij te houden vindt hij.

Het is een kleine smet op een waanzinnig mooie zeildag voor schippers, bemanningen en eenieder die het SKS skûtsjesilen een warm hart toedraagt. Morgen kan men uitrusten om maandag weer fris aan de start te verschijnen. Op het programma staat dan wedstrijd nummer acht op het Heegermeer bij Woudsend.

UITSLAG STAVOREN:

1. Grou

2. Heerenveen

3. Stavoren

4. Lemmer

5. Huizum

6. Sneek

7. Akkrum

8. Eernewoude

9. Leeuwarden

10. DRACHTEN

11. Halve Maen

12. Woudsend

13. Langweer.