Startboei kost Jeroen Pietersma succes bij Langweer!

  • Lang1
  • Lang2
  • Lang3
  • Lang4
  • Lang5
  • Lang6
  • Lang7
  • Lang8

Geplaatst op 24 juli 2014

Natuurlijk geven we de startboei niet de schuld van de mindere klassering van Jeroen Pietersma vanmiddag op de Langweerder Wielen bij Langweer. Helemaal onderin het startveld lag de Twee Gebroeders; en maar wachten op het startschot. een fractie van een seconde duurde het te lang. De crew van ons skûtsje raakte de startboei en mocht opnieuw gaan starten achter de reeds met bolle zeilen laverende concurrentie. Weg mooie klassering en onze mannen konden gaan beginnen aan een inhaalrace. 

Wederom prachtige omstandigheden op de vijfde dag van het kampioenschap. Dikke windkracht vier met uitschieters in de vijf op de vrij ondiepe Langweerder Wielen. Letterlijk en figuurlijk alle hens aan dek voor de veertien schippers en bemanningen. Na de start een schitterend lang kruisrak richting eerste boei. Berend Mink (Halve Maen) leek de beste start te hebben bovenin het veld. Toch was het bij het ronden van het eerste merkteken onze oud-schipper Albert Visser (Lemmer) die de eerste plaats pakte. En onze ploeg sloot als laatste aan...

Net als de dag van gisteren was de wind bijzonder schifterig, draaide soms 15 tot 30 graden zodat het voor de schippers uiterst lastig was om de juiste slag te kiezen. Opnieuw vele positie wisselingen in de daaropvolgende kruisrakken. Jeroen moest en wilde vooruit en dankzij een fout bij de boeironding van Joure werd de akelige laatste plaats voor de dertiende ingeruild. In het daaropvolgend rak lukte het onze mannen door erg goed en tactisch zeilen winst te boeken. Goed anticiperen op veranderende wind richtingen is echt een kunst en Jeroen beheerste dit perfect! Uiteindelijk finishte hij als elfde.

Pieter Meeter (Akkrum) zegevierde op de wielen gevolgd door Gerhard Pietersma (Eernewoude) en Albert Visser (Lemmer). Laatsgenoemde kon zijn eerste plek na de start niet omzetten in winst. De winnaar van gisteren Berend Mink had een super start maar werd slachtoffer van de draaiende wind. Vlak voor Jeroen en zijn mannen eindigde hij als tiende.

Morgen strijden de veertien van friesland op de Fluessen bij Elahuizen.

UITSLAG LANGWEER: 1. Akkrum, 2. Eernewoude, 3. Lemmer, 4. Woudsend, 5. Heerenveen, 6. Grou, 7. Sneek, 8. Leeuwarden, 9. Langweer, 10. Halve Maen, 11. DRACHTEN, 12. Stavoren, 13. Huizum, 14. Joure.