Stormachtig slotakkoord Lemmer Ahoy 2013.

  • Lemmer Ahoy1
  • Lemmer Ahoy2
  • Lemmer Ahoy3
  • Lemmer Ahoy4
  • Lemmer Ahoy5
  • Lemmer Ahoy6
  • Lemmer Ahoy7
  • Lemmer Ahoy8

Geplaatst op 11 mei 2013

Er zijn zo van die zeilpartijen die je ééns in de zoveel tijd meemaakt en die met geen pen zijn te beschrijven. Wat er vandaag allemaal op het IJsselmeer bij Lemmer allemaal gebeurde ongelooflijk. Nadat de denkbeeldige rook was opgetrokken bleek Douwe Visser met de Sneker Pan de zegevierende schipper en kon Albert Visser met ons Drachtster skûtsje net als donderdag een prima vijfde plaats op zijn palmares bijschrijven.

Rond 10.00 uur vanmorgen voeren de schepen richting "see", een ieder had er zin in na de afgelaste wedstrijden van vrijdag. De voorspelling windkracht vier tot vijf uit het zuiden tot zuidwesten zou op voorhand een prachtige wedstrijd moeten opleveren. Pikstart was wederom voor Sneek die met een ruime voorsprong het veld aanvoerde. Albert Visser en zijn bemanning vonden we terug op een mooie negende stek en men was erop gebrand een paar plekken winst te pakken. Toen de eerste schepen de onderwindse boei bij het strand rondden begon eigenlijk de ware veldslag. Een dikke bui trok over de baai van Lemmer. Met dikke windvlagen die het uiterste van skûtsjes en bemanningen vergde. Kreunend en steunend deinden de schepen over de golven en helaas ongelukken konden niet uitblijven.

Na een korte slag in een klein kruisrak stoven de schepen uit de baai en de vlagen die de schippers daar voor hun kiezen kregen. Eerste slachtoffer was de Opsjitter van Willem Zwaga, het schip sloeg om. Binnen no-time lag het tweede skûtsje "plat". De Grytsje Obes had waarschijnlijk net teveel tuig gezet en kon de stormachtige wind niet de baas. Later zonk het skûtsje en bleek dat de mast in twee stukken was gebroken. Maar de ellende was nog niet op. Of het een inschattingsfout was is mij niet bekend maar het leek er verdacht veel op. Bolsward kwam over stuurboord op een concurrerend schip af en had dat de laat in de gaten. Een knallende aanvaring was het gevolg en de opsteker van de Bolsward was compleet weggevaagd.

Voor vele schippers en bemanningen het sein om de strijd te staken. Het leek ook even op chaos, met de reddingsboot van Lemmer die in actie kwam, en een traumahelicopter in de lucht. Skûtsje de Singelier uit Stavoren, met schipper Hendrik Keizer staakte de strijd en pikte de drenkelingen van de omgeslagen schepen op. Ondertussen zeilde het geminimaliseerde skûtsjeveld zijn laatste rak opweg naar de bevrijdende finish. Sneek werd eerste gevolgd door Joure en Eernewoude. Onze mannen overleefden de elementen met een schitterende vijfde plaats, zodat Albert Visser op een vijfde plaats in het eindklassement eindigde. Een puike prestatie! De strijd in de tweede klasse, de silver fleat, werd vandaag gewonnen door de Ut en Thús. Froukje Meijer werd tweede en daarmee winnar van deze klasse.

Gelukkig bleek na afloop van deze woeste zeilerij dat er geen gewonden zijn gevallen alleen veel materiële schade. Een gedenkwaardige middag waar nog veel en lang over zal worden nagepraat. De twee wedstrijden van Lemmer Ahoy 2013 evaluerend kunnen we zeggen dat de combinatie Douwe Visser en Sneker Pan momenteel de te kloppen ploeg is. Albert Visser en zijn mannen hebben een prachtprestatie neergezet door als vijfde deze editie af te sluiten, onder wisselende omstandigheden en dat biedt perspectief in de aanloop naar het komend kampioenschap deze zomer.

De eerste tien in de eindrangschikking: 1. Douwe Visser (Sneek), 2. Douwe Visser (Grou), 3. Gerhard Pietersma (Eernewoude), 4. Walter de Vries (Sloten), 5. Albert Visser (Drachten), 6. Arend Wisse de Boer (Sneek), 7. Dirk Jan Reijenga (Joure), 8. Sikke Heerschop (de Meern), 9. Michiel Kalsbeek (Raerd), 10. Siebo Zijsling (IJlst).