Team Twee Gebroeders negende op Fluessen.

 • e1
 • e2
 • e3
 • e4
 • e5
 • e6
 • e7
 • e8
 • e9
 • e10
 • e11
 • e12

Geplaatst op 11 augustus 2017

Even leek het er vandaag op dat de dertien skûtsjes van de SKS geen wedstrijd konden zeilen op de Fluessen bij Elahuizen. Normaal start de vloot om 14.10 uur maar op dat moment lagen de schepen als lamme zwanen op het rimpelloze meer. Geen zuchtje wind stond er en de meeste schippers kozen ervoor om de zeilen te strijken in afwachting van wat er eventueel nog komen ging. De wedstrijdcommissie had reeds de uitstelvlag gehesen en net als het talrijk opgekomen publiek konden de schippers in alle rust afwachten op wat Aeolus nog voor hen in petto had.

Vanuit het westen zag je de rimpels op het water komen en gelukkig kwam er een klein briesje. In allerijl werd de wedstrijdbaan uitgelegd en de mannen op het startschip zorgden voor een startlijn. Tegen 15.00 kon de zesde race van dit kampioenschap een aanvang nemen. Hoe zou het Jeroen met zijn bemanning vergaan na vier wedstrijden die voor hen desastreus verliepen.

Meestal start Jeroen, mede op advies van zijn adviseur Gijs Vlas bij de pin. Dat is de onderste boei bij de start. Nu koos men een andere positie bovenin het veld bij het startschip. Hier lagen meer concurrenten en zie daar maar eens een gaatje te vinden om meteen met hoogte het eerste kruisrak aan te vallen. Gehinderd door andere schepen lukte het Jeroen niet om vanuit deze start een mooie positie bij de bovenboei te grijpen. Als tiende sloot hij aan om daarna strijdlustig als altijd een gooi te doen naar positieverbetering. En achteraf bleek dat een start bij de pin vanmiddag de beste was. Pieter Meeter (Akkrum) deed dit en hij lijkt een abonnement te hebben om als beste uit de start te komen.

Net als in Eernewoude, Terhorne en Langweer stoof de koploper van het klassement als eerste rond de eerste boei. Opnieuw leek Akkrum op weg naar de overwinning maar al in het eerste voor-de-windse rak werden zij voorbijgestreefd door Sneek en Woudsend. Gedurende de wedstrijd zakte men steeds verder weg om uiteindelijk als negende te finishen. Achteraf bleek dat Langweer hen een protest had aangezegd en in de jurykamer werd dit protest toegewezen en waren de akkrumers dertien punten rijker.

Ondertussen probeerde Jeroen Pietersma letterlijk en figuurlijk alle zeilen bij te zetten om verder vooruit te zeilen. Dan verloor hij een positie en een rak later won hij er een. Meest penibele situatie leek mij, voor zover ik het van afstand kon waarnemen, het moment dat Jeroen in het kruisrak, aan de wind liggend, vlakbij het voor-de-wind zeilende skûtsje van Woudsend kwam. Volgens de regels moest Jeroen ruimte krijgen van Teake Klaas van der Meulen (Woudsend). De woudsender schipper deed dat volgens mij te laat waardoor hen een protest had kunnen worden aangezegd. Door deze situatie kwam Jeroen te laag bij de bovenboei uit waardoor hij in een ruk naar de twaalfde plaats werd teruggezet. Het protest bleef uit maar ons team kon opnieuw aan een inhaalslag beginnen.

Uiteindelijk finishte het team van de Twee Gebroeders op een tiende plaats, maar doordat Akkrum uit de uitslag werd geschrapt kon een negende stek aan het totaal worden toegevoegd. Sneek won voor de tweede maal dit toernooi en doet goede zaken in het klassement. Woudsend werd toch wel verrassend tweede, een mooie opsteker voor hen, en net als gisteren pakte Huizum de derde plaats. Een wedstrijd vanmiddag met relatief weinig wind die gedurende de middag continu van richting veranderde met als gevolg vele positiewisselingen doordat vooraf uitgekozen slagen in een oogwenk verkeerd uitpakten. Het heeft voor de subjectieve toeschouwer wel wat; al deze wisselingen, maar reken maar dat de schippers en hun bemanningen er hoofdpijn van hebben gekregen…

Morgen wedstrijd nummer zeven op het IJsselmeer bij Stavoren, en voor ons team geldt “GAAN MET DIE D”!

UITSLAG ELAHUIZEN:

1. Sneek

2. Woudsend

3. Huizum

4. Halve Maen

5. Eernewoude

6. Heerenveen

7. Grou

8. Lemmer

9. DRACHTEN

10. Stavoren

11. Leeuwarden

12. Langweer

13. Akkrum.