Teleurstellende wedstrijd Jeroen Pietersma bij Eernewoude.

 • ee1
 • ee2
 • ee3
 • ee4
 • ee5
 • ee6
 • ee7
 • ee8
 • ee9
 • ee10
 • ee11
 • ee12

Geplaatst op 8 augustus 2017

Na de ongeldig verklaarde wedstrijd gisteren bij de Veenhoop stond vanmiddag race drie van dit SKS-kampioenschap op het programma op de smalle wateren bij Eernewoude. Er was Jeroen Pietersma met zijn bemanning alles aan gelegen om de kleine kater van gisteren weg te spoelen. Vanaf startnummer vier eindigen op een achtste plaats; het moest en zou vanmiddag beter. Door de loting afgelopen vrijdag bepaalt lag het Drachtster Skûtsje op startnummer elf in de vloot van dertien schepen. Vooraf gezien nog een helse klus om een toppositie te bezeilen.

De weersomstandigheden lieten de schippers bij Eernewoude ietwat in de steek. Een zee kalm oostenwindje kracht twee beloofde vooraf geen spektakel. En er werd regen verwacht met daaraan gekoppeld windstilte. Om 14.10 uur klonk het startschot. De vredige stilte bij de Oude Venen werd woest doorbroken door het geratel van de lieren op de dertien skûtsjes. Wat blijft het toch een fenomenaal gezicht, en dito geluid, om de bemanningsleden zo snel als mogelijk de zeilen te zien hijsen.

Pieter Meeter (Akkrum) mocht de vloot aanvoeren bij halfwind richting Folkertsloot. En zoals zo vaak gebleken in de rijke SKS-geschiedenis is dit nauwe vaarwater scherprechter. Voor-de-wind dobberde de vloot richting eerste boei aan het eind van dit vaarwater. De eerste vier tot vijf skûtsjes rondden vrij probleemloos en konden, rekening houdend met de voor-de-windse schepen, op kruisen richting Zandmeer.

Maar dan. Een kluwen van skûtsjes dreef op elkaar, elkaar geen centimeter ruimte gevend. De schippers konden door het gebrek aan ruimte bijna geen kant uit, maar de boei moest worden gerond. En hoe sneu en triest, Jeroen Pietersma werd samen met Willem Zwaga (Leeuwarden) slachtoffer. Bijkans stuurloos en aan elkaar vastgeklonken dreef men richting de boten die keurig achter de rode boeien lagen (markering wedstrijdwater). In allerijl lieten de beide schippers hun zeilen strijken. Zwaarden in de grond om af te remmen. Vakmanschap van beider schippers dat e.e.a. zonder grote schade afliep. Gevolg was wel dat Drachten Leeuwarden ver achter de rest van de vloot hun race konden vervolgen; de hoop op een mooi resultaat was vervlogen.

Beide schippers voeren met een protestvlag over de finish. Men was van mening dat de wedstrijdcommissie de route er op een foutieve manier had ingelegd waardoor van een echte wedstrijd geen sprake kon zijn. Echter werd dit protest later in de jurykamer afgewezen. Leeuwarden moest genoegen nemen met een twaalfde klassering en Jeroen Pietersma en zijn crew werd de rode lantaarndrager. Als laatste eindigen in deze derde wedstrijd. Het zal ongetwijfeld een bittere nazit zijn geweest op ons volgschip. Maar snel vergeten en morgen weer “fol fjoer” er tegenaan op het Sneekermeer bij Terhorne.

Door de vooraf aangekondigde regen/windstilte werd het een korte wedstrijd. Rond 15.30 uur finishte Akkrum als eerste, Albert Visser (Lemmer) werd tweede gevolgd door Auke de Groot (Stavoren). De wedstrijdleiding had een juiste beslissing genomen; nadat de eerste schepen waren gefinished begon het te regenen en nadat Jeroen Pietersma als laatste werd “afgeschoten” werd het vliegende blakstil…

UITSLAG EERNEWOUDE:

1. Akkrum

2. Lemmer

3. Stavoren

4. Grou

5. Eernewoude

6. Heerenveen

7. Huizum

8. Halve Maen

9. Sneek

10. Woudsend

11. Langweer

12. Leeuwarden

13. DRACHTEN.