Terhorne

Geplaatst op 3 augustus 2011

Wat een feest! Wat een geweldige dag voor Albert Visser en zijn bemanning! Voor het eerst in de schippers-carriëre van Albert bij de SKS een overwinning. Namens een ieder die de mannen van de Twee Gebroeders een warm hart toedragen, proficiat. En wat een vreemde gekke wedstrijd was het vandaag op het Sneekermeer bij Terhorne. in het begin van de middag leek het er lang op dat de zeilerij van vandaag zou worden afgelast. Rond twee uur toen alle skûtsjes op het water waren, was het voor de organiserende Heerenveenster commissie verdraait lastig om een wedstrijdbaan uit te leggen. Geen wind, en de zuchtjes die er waren kwamen ook nog eens uit alle richtingen. Er werd besloten tot een uitstel vor onbepaalde tijd in de hoop dat er een beetje wind zou komen, en nog wel zo constant dat er een kruisrak op het Sneekermeer kon worden gezeild. En toen, na heel veel geduld, kon er rond de klok van half vier gestart worden. Het kleine beetje wind dat er was zorgde voor een spannende strijd, wie kreeg de vlaagjes, wie niet en hoe zou de situatie eruit zien bij de bovenste boei bij de pier van Terhorne.
Broer Douwe Visser rondde met de Snker Pan als eerste gevolgd door Lemmer en Bolsward. Albert Visser rondde als zevende en niets leek erop dat zij na het volgende voor-de-windse rak de koppositie zouden innemen. De waarheid was geheel anders. Waar de meeste schippers zo hoog als mogelijk probeerden te zeilen, om dan bij de boei het recht van weg te kunnen eisen, kozen onze mannen voor de slag onder deze schepen door. Het pakte geweldig uit! Als eerste kwam de machtige D rond de boei en met voorsprong, gevolgd door Douwe Visser (sneek). Heel, heel rustig doorklievden de skûtsjes het Sneekrmeer. Bij de volgende boeironding lukte het Albert om voor het veld uit eerst te blijven. Het zenuwslopend laatste rakje naar de finish, en het werd stil op de Twee Gebroeders. Houden we dat kleine beetje wind, komt de concurrentie niet dichterbij...
Dan het bevrijdende finishschot! Spontaan vreugdegehuil vanaf ons skûtsje. Een historische eerste plaats in een eigenlijk knotsgekke wedstrijd. Maar niemand van onze mannen die daarom maalde. Een geweldige overwinning was het feit en niemand die dit ons meer afneemt. Om het familie Visser succes compleet te maken werd broer Douwe met zijn Sneker Pan tweede, gevolgd door, jawel, Langweer die daarmee de beste klassering van dit kampioenschap binnenhengelde. Heel opvallend dat, en de omstandigheden zullen daaraan debet zijn, Joure, gisteren eerste, vandaag genoegen moest nemen met een tiende stek. Kampioenskandidaat Pieter Brouwer (Heerenveen) stelde op thuiswater teleur en werd elfde.

Uitslag: 1. DRACHTEN, 2. Sneek, 3. Langweer, 4. Grou, 5. Bolsward, 6. Lemmer, 7. Stavoren, 8. Halve Maen, 9. Leeuwarden, 10. Joure, 11. Heerenveen, 12. Eernewoude, 13. Woudsend, 14. Huizum.

Morgen strijden de veertien skûtsjes op de Langweerder Wielen bij Langweer.

  • terhorne1
  • terhorne2
  • terhorne3
  • terhorne4
  • terhorne5