Tiende plaats Jeroen Pietersma bij Sprintrace.

 • spr1
 • spr2
 • spr3
 • spr4
 • spr5
 • spr6
 • spr7
 • spr8
 • spr9
 • spr10
 • spr11

Geplaatst op 21 mei 2016

Wat een fantastische editie van de S.K.S. sprintwedstrijden hebben we gisteren meegemaakt op het Heegermeer bij Woudsend. Maar liefst zeven starts maakten de elf deelnemende skûtsjes bij windkracht vier tot vijf. Jeroen Pietersma en zijn bemanning eindigden op een tiende plaats van de elf deelnemende skûtsjes. Voor een leek misschien een raar begrip; skûtsjes en sprinten. Wat is dat nu eigenlijk een sprintrace?

De schippers maken net zoals bij een reguliere wedstrijd een start om daarna laverend naar de bovenste boei te kruisen. Bij de sprintrace zijn er twee bovenwindse boeien. Hier word de volgorde van aankomst genoteerd. Vervolgens koersen de skûtsjes voor de wind naar de denkbeeldige startlijn om vervolgens weer een nieuw start te gaan maken. s’ Ochtends vier starts en s’ middags drie starts. Daarna word het eindklassement opgemaakt.

Voor schippers en bemanningen een ultieme gelegenheid het starten te oefenen en zonodig te perfectioneren. En aangezien de start een van de meest cruciale onderdelen van een wedstrijd is is dit een ideaal moment om het te midden van de concurrentie te oefenen. Jeroen Pietersma was tijdens de vier starts in de ochtend niet de meest gelukkige met drie negende en een tiende plaats.

Positieve uitschieter tijdens de drie middagwedstrijden was een vijfde plaats. Verder werden er nog een achtste en een tiende notering aan toegevoegd. Vanuit de bemanning heb ik begrepen dat onze Twee Gebroeders nog niet helemaal top is uitgetrimd waardoor de snelheid nog niet optimaal is. Het blijft dan ook zoeken voor Jeroen en zijn mannen om te bekijken waar nog winst valt te behalen en bij welke stand van de zeilen de Twee Gebroeders het meest optimaal aan de wind “loopt”.

De broer van Jeroen, Gerhard Pietersma (Eernewoude) werd winnaar van deze editie van de sprintrace met vlak daarachter de “dark horse” van dit seizoen Teake Klaas van der Meulen (Woudsend). De nieuwe zeilen op zijn Woudsender Skutsje lijken de investering terug te betalen. Scherp aan de wind zeilend, ook al tijdens Lemmer Ahoy, is men een gedegen kanshebber voor de titel dit komend S.K.S. kampioenschap.

Voor Jeroen Pietersma met zijn bemanning is er nog het nodige werk aan de winkel. Met nog ruim twee maanden te gaan voordat het S.K.S. kampioenschap begint is er nog voldoende tijd om de puntjes op de i te zetten en gelet op de ervaring van ons team gaat dat zeker lukken. Over drie weken wacht alweer de volgende wedstrijd van de veertien S.K.S. skûtsjes. Plaats van handeling het Sneekermeer waar traditioneel twee wedstrijden worden gezeild tijdens de Waterpoortrace.

De sprintrace eindigde in mineur voor Lodewijk Meeter. Een sterke windvlaag werd zijn Doarp Huzum te machtig en de trots van Huizum kapseisde. Een nat pak rijker en een illusie armer. gelukkig geen personele schade. Sleepboot Argus trok het schip een kwartier later weer overeind en kon de schade worden opgemaakt.

UITSLAG: 1. Eernewoude, 2. Woudsend, 3. Akkrum, 4. Lemmer, 5. Sneek, 6. Langweer, 7. Halve Maen, 8. Joure, 9. Heerenveen, 10. DRACHTEN, 11. Huizum.