Tijdzeilen op de Veenhoop

  • 15Vedr
  • 15Vedr2
  • 15Vedr3
  • 15Vedr4
  • 15vedr5
  • 15vedr6
  • 15vedr7

Geplaatst op 20 juli 2015

De wedstrijd van vanmiddag bij de Veenhoop kan als tijdrit de boeken in. De windrichting liet een kruisrak op de Wijde Ee niet toe en nadat de veertien skûtsjes de hele middag achter elkaar aanvoeren draaide deze net iets waardoor een finish in het Grietmansrak onmogelijk bleek. Bij de start vanuit dit vaarwater werd bij het passeren van een denkbeeldige lijn voor elk schip de stopwatch ingedrukt. Na enkele routes admiraalzeilen werd gefinished vlak voor restaurant Ie Sicht en daar werden de klokjes weer ingedrukt. Voor publiek, schippers en bemanningen, en er stond vergeleken met afgelopen zaterdag een licht briesje, lastig om te ervaren op welke positie men was geëindigd.

Onze oud-schipper Albert Visser (Lemmer) kon nadat hij in de tweede route de als eerste gestartte Auke De Groot (Stavoren) voorbij was gezeild, hij kreeg een windvlaag bij de bovenste boei net even beter dan Stavoren, de tweede wedstrijd van dit seizoen op zijn naam schrijven. Samen met Johannes Meeter (Langweer) en Pieter Meeter (Akkrum) vormden zij de kopgroep die naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder afstand nam van de rest van de vloot. 

Jeroen Pietersma mocht als tiende starten vanuit het Grietmansrak. Gedurende de middag deed hij er alles aan om naar voren te zeilen. Maar een wedstrijd zonder kruisrak waarbij een schipper al laverend zijn slagen kan kiezen om op deze manier vooruit te zeilen, is eigenlijk geen echte zeilwedstrijd. Uiteindelijk leverde deze "race" voor onze mannen een twaalfde plaats op. Het massaal opgekomen publiek had een mooiere wedstrijd verdient maar dit wedstrijdwater levert bij bepaalde windrichten nou eenmaal geen andere mogelijkheid.

Onze sponsoren en genodigden op ons volgschip die deze middag de veertien skûtsjes van de S.K.S. van dichtbij en voorzien van een hapje en een drankje konden aanschouwen moesten het doen met deze carrousel-zeilerij. Toch was de sfeer er niet minder om en werd er na de wedstrijd nog uitgebreid nagesproken met schipper en bemanning en de kansen voor de komende dagen doorgenomen.

De schipper die het best met de geven situatie van vanmiddag omging was buiten kijf Johannes Meeter (Langweer). Hij startte als veertiende uit het Grietmansrak. Direct na de start koos hij voor een vrije koers om meteen vier schepen de loef af te steken. Dat hij de Twee Gebroeders na enkele routes zeilen als vierde over de finish stuurde verdient alle lof. Na de tijdmeting bleek hij zelfs derde te zijn geworden. 

Morgen zeilen de veertien skûtsjes bij Eernewoude. Jeroen Pietersma start in de Langesloot als vijfde en dat biedt, mits het bij de start net goed uitpakt, kansen op een mooi resultaat! 

UITSLAG VEENHOOP: 1. Lemmer, 2. Stavoren, 3. Langweer, 4. Akkrum, 5. Sneek, 6. Grou, 7. Joure, 8. Eernewoude, 9. Leeuwarden, 10. Heerenveen, 11. Halve Maen, 12. DRACHTEN, 13. Woudsend , 14. Huizum.