Tijnje scherprechter bij start kampioenschap 2018

  • gr1
  • gr2
  • gr3
  • gr4
  • gr5
  • gr6
  • gr7
  • gr8
  • gr9
  • gr10

Geplaatst op 4 augustus 2018

Wat zullen Jeroen Pietersma en zijn team blij geweest zijn met het feit dat de eerste start op het Pikmeer bij Grou algeheel vals was. Te laat denderde de Twee Gebroeders af op de startlijn terwijl de eersten deze reeds passeerden. Het scheelde vele vele meters waardoor Jeroen een mooie start bij aanvang van de wedstrijdreeks om het kampioenschap 2018 al in de kiem zag gesmoord. Een geheel nieuwe startprocedure was het gevolg en daardoor kon onze kapitein zich weer meten met de concurrentie.

De tweede start ging keurig en bij een mooie windkracht drie tot vier nestelde zich Jeroen Pietersma rond de zevende plaats bij de eerste boeironding. Mooi in het middenveld met de blik naar voren. Maar dan die vermaledijde Tijnje. Zoals in het verleden vaak en nu ook scherprechter. Voor de wind af gleed de compacte middenmoot ruim acht skûtsjes breed door dit nauwe vaarwater. Gieken die breeduit stonden om zoveel als mogelijk wind te kunnen vangen werden ingehaald om maar niet in de war te geraken met stagen en touwen van de concurrentie. Het drachtster team werd door dit gedrang super sneu, maar Jeroen kon ook weinig anders, naar de achterste regionen verwezen.

Een twaalfde plaats net achter debutant Jappie Visser (Sneek) en net voor de hekkensluiters Jaap Zwaga (Langweer) en Teake Klaas van der Meulen (Woudsend). Gedurende de wedstrijd, de commissie Grou had een prachtig parcours uitgelegd op de wateren bij Grou, lukte het Jeroen niet om verder naar voren te geraken. Even bij aanvang van de laatste route zeilend vanaf Pikmeer richting Tijnje leken de achtervolgers van Jeroen Woudsend en Langweer de definitieve aanval op het team van de Twee Gebroeders met succes in te zetten. Gelukkig stuurde Jeroen bekwaam het Drachtster Skûtsje net boven de zeilen van deze twee aanvallers. Tot aan het eind van de wedstrijd bleef Jeroen de twee tegenstrevers de baas.

Toch zal een twaalfde plaats niet tot een juichstemming op de Twee Gebroeders hebben geleid. Gezien het voorseizoen zal zeker op beter en meer zijn gehoopt. Maar met nog tien wedstrijden te gaan, we zijn immers nog maar net begonnen, kansen te over op verbetering en succes. We gaan van het positieve uit en hebben alvast onze slechtste wedstrijd gehad.

De strijd om de overwinning vanmiddag was ongemeen spannend met een verrassende winnaar. Willem Zwaga schreef met zijn Leeuwarder Skûtsje de ouverture op zijn naam. Sinds vorig jaar is hij kapitein op de Rienk Ulbesz en hij boekte vandaag zijn eerste overwinning in zijn nog prille schipperschap. In de voetsporen tredend van zijn vader Ulbe Zwaga en pake Ulbe Zwaga die in het verleden ook diverse overwinningen behaalden. De broer van Jeroen Gerhard Pietersma (Eernewoude) behaalde een prachtige tweede plaats en begint daardoor ook ijzersterk aan dit kampioenschap. De winnaar van Lemmer Ahoy Johannes Meeter (Huizum) werd derde en gaat door op de ijzersterke weg die hij dit voorseizoen is ingeslagen. Een absolute outsider voor de titel.

UITSLAG GROU: 1. Leeuwarden, 2. Eernewoude, 3. Huizum, 4. Heerenveen, 5. Grou, 6. Akkrum, 7. Halve Maen, 8. Joure, 9. Lemmer, 10. Stavoren, 11. Sneek, 12. DRACHTEN, 13. Langweer, 14. Woudsend.