Twee dagen Lemmer Ahoy 2017.

  • Ahoy17/1
  • Ahoy17/2
  • Ahoy17/3
  • Ahoy17/4
  • Ahoy17/5
  • Ahoy17/6
  • Ahoy17/7
  • Ahoy17/8
  • Ahoy17/9
  • Ahoy17/10

Geplaatst op 26 mei 2017

Windschiftingen, duizenden vliegjes, afgebroken startprocedures, lastige boeirondingen en een veertiende positie in het voorlopige klassement. Samengevat twee dagen zeilen tijdens de 2017 editie van Lemmer Ahoy voor Jeroen Pietersma en zijn team. Het begon gisteren met de organiserende commissie Zevenwolden die er niet in slaagde om, door invloed van de continu draaiende wind, er een fatsoenlijke op de wind gelegen startlijn uit te kunnen leggen. Lukte dit wel dan draaide de wind 180 graden zodat de startprocedure herhaaldelijk moest worden afgebroken. Uren hebben de ruim veertig schippers en hun bemanningen nabij de Mokkebank op het IJsselmeer gebivakkeerd, geplaagd door duizenden vliegjes. Starten, afbreken, uitstellen en ga zo maar door. Kortom rond 15.00 uur vond men het genoeg en werd de eerste zeildag geschrapt.

De wind, kracht twee tot drie, was vandaag wederom niet constant. Toch lukte het om de vloot op een juiste manier te laten starten en begon dag twee van Lemmer Ahoy 2017 met een zeilwedstrijd. Jeroen Pietersma en zijn bemanning streden prima mee in de kop van de vloot in een lang kruisrak vanaf de Friese Hoek richting de eerste boei bij het strand. Rond de tiende plaats in een kluwen van S.K.S. en I.F.K.S. skûtsjes konden Jeroen en zijn mannen in een ellenlang voor de winds rak de weg vervolgen naar de beneden boei. Even een klein stukje opkruisen naar de finish resulteerde uiteindelijk in een negende plaats.

Tijdens de tweede wedstrijd op het IJsselmeer werd de dadendrang van Jeroen Pietersma om een goed resultaat te scoren helaas fataal. Met zicht op een mooie plaats bij de besten van de complete vloot kwam de eerste te ronden boei na een lang kruisrak in zicht. Over stuurboord gelegen kreeg de Twee Gebroeders een heerlijke vlaag wind. Onze mannen denderden richting merkteken waar meerdere skûtsjes over bakboord, dus voorrang hebbend, aan kwamen zeilen. Jeroen besloot niet achter de bakboord schepen langs te draaien. Onze schipper draaide onder het Langweerder Skûtsje in de hoop net genoeg ruimte te hebben om de boei te kunnen ronden.

Op dat moment “kakte” de wind even compleet in waardoor de Twee Gebroeders stuurloos op de boei dreef. Weg mooie klassering. De boei moest opnieuw worden gerond met als gevolg een positie in de achterhoede. Geeft niets. Niet geprobeerd en kiezen voor de veilige weg is geen strijdbare optie. Onze mannen verlieten de baai van Lemmer met een achttiende plaats maar wel strijdbaar en wetende dat ons skûtsje de strijd met de concurrentie zeker aankan.

Morgen, zaterdag, de laatste wedstrijd tijdens Lemmer Ahoy 2017. Jeroen Pietersma staat veertiende in het tussenklassement en is strijdlustig om toch een stek bij de eerste tien te behalen. Opvallend is dat net als de afgelopen jaren de I.F.K.S. skûtsjes het fantastisch doen vergeleken met hun S.K.S. collega’s. De top drie, zij maken morgen uit wie de titel 2017 op zijn naam schrijft, zijn I.F.K.S. schippers. Froukje Osinga leidt gevolgd door Sietse Broersma en Arend Wisse de Boer. Pieter Meeter (Akkrum) is momenteel de beste S.K.S. schipper met een zevende positie.

Het klassement en de uitslagen van de twee dag wedstrijden zijn te raadplegen op http://www.zevenwolden.nl/