Twee Gebroeders slaat bijna om op Heegermeer.

 • Woudsend1
 • Woudsend2
 • Woudsend3
 • Woudsend4
 • Woudsend5
 • Woudsend6
 • Woudsend7
 • Woudsend8
 • Woudsend9
 • Woudsend10
 • Woudsend11
 • Woudsend12
 • Woudsend13
 • Woudsend14

Geplaatst op 29 juli 2013

Met de schrik vrij gekomen na een hachelijk moment vanmiddag op het Heegermeer bij Woudsend. Het had maar een haar gescheeld of de Twee Gebroeders was vanmiddag omgeslagen. Albert Visser en zijn mannen moeten een engeltje op de gaffel hebben gehad. Gevolg veel schade aan het materiaal maar gelukkig, en dat is het belangrijkst, geen gewonden. En gezien de situatie die zich vanmiddag voordeed mag dat een wonder heten.

Er zijn van die momenten die bijna met geen pen zijn te beschrijven. Wat zich vanmiddag in luttele seconden voordeed zal Albert Visser met zijn bemanning nog lang in het geheugen blijven. Ik ga proberen in chronologische volgorde te omschrijven wat zich vanmiddag voor de ogen van het talrijk opgekomen publiek op het Heegermeer bij Woudsend voordeed.

Eindelijk dan een echte hardzeilwedstrijd. Windkracht vijf met uitschieters in de zes; de schuimkoppen rolden over het water. Wat had Albert Visser een schitterende start! Deze week al eens eerder verteld dat als onze mannen een beetje geluk en een goede start zouden hebben, zij zich met de top konden meten. Kreunend en steunend doorkliefde de Twee Gebroeders de golven. Schitterend koers houdend, scherp aan de wind en vervaarlijk scheefhangend stoven onze mannen richting bovenboei. Wie anders dan Douwe Visser met de Sneker Pan meldde zich als eerste bij de bovenboei.

Over bakboord liggend stuurde Albert Visser ons skûtsje naar een vrijwel zekere tweede positie. Maar dan...Pieter Brouwer met de Gerben van Manen draaide onder Albert Visser en probeerde zijn Heerenveenster skûtsje door op te sturen zich tussen Albert en de boei te murwen. Ruimte die er niet was; op dat moment teisterde een enorme windvlaag ons schip. Albert, met al zijn ervaring, zag het gevaar en liet de schoten vieren, echter de opsteker van de Gerben van Manen bleef achter de verstaging van ons skûtsje hangen en drukte de Twee Geboreders verder naar beneden. Enkele bemanningsleden klommen al op de zijkant van het skûtsje. We sloegen om...of toch niet. Als een wonder bleef de Twee Gebroeders bovenop de Gerben van Manen liggen en langzaam heel langzaam kwam ons schip beetje bij beetje overeind. Bizar om dit te zien en vooral mee te maken. De verstaging aan de zijkant van het schip knapte en waarschijnlijk daardoor kwam de Twee Gebroeders weer overeind. Stukken staaldraad vlogen als haartjes door de lucht.

De twee skûtsjes aan elkaar verbonden draaiden de kop in de wind. Angstige momenten moeten het geweest zijn voor Albert Visser en zijn bemanning en natuurlijk die van Heerenveen. Als door een wonder sloeg Albert Visser niet om; en dat terwijl je aan de stuurboordskant toch het hele ondervlak van de Twee Gebroeders moet hebben gezien. Gevolg veel schade aan ons skûtsje. Kapotte verstaging, kapot grootzeil (staat er dit jaar nieuw op), deuken in de giek en het schip. Gedesillusioneerd verlieten onze mannen, met nog de schrik in het lijf, het wedstrijdwater. Doorzeilen met deze averij was ook echt niet meer mogelijk. Albert Visser verliet het toneel met de protestvlag in het want. Volgens hem mocht Pieter Brouwer daar niet zijn waar hij was. Na afloop van de race werd Albert in het gelijk gesteld en kreeg Pieter 14 punten.

Als gevolg van het verlaten van de wedstrijd door averij krijgt Albert Visser het gemiddelde aantal punten van vandaag dus 7,2 punt. Wat een prachtige dag had het kunnen zijn, zo een sublieme start en onze mannen waren bijna op zeker bij de top drie geeindigd. Het mocht niet zo zijn. Een zeer gedenkwaardige middag waar de mannen nog lang over zullen napraten. Gelukkig ligt het grootzeil van 2011 nog klaar en daar kan Albert Visser morgen, er worden dan twee wedstrijden op het Heegermeer gevaren, mee starten. We blijven na vandaag staan op de zesde plaats in het klassement. Morgen weer zo een start en we vinden Albert Visser geheid terug bij de top! Sneek werd vandaag voor de derde achtervolgende wedstrijd eerste, wie houdt de combinatie Sneker Pan, Douwe Visser en zijn bemanning, nog van de titel af.

Douwe Visser (Grou) die tweede stond verliet na een aan hem toegezegd protest het wedstrijdwater, 14 punten rijker. In het klassement deed hij dus slechte zaken. Pieter Meeter (Bolsward) werd vanmiddag tweede en deed goede zaken. Hij neemt de tweede plaats in de race om te titel over van Grou.

UITSLAG WOUDSEND:

 1. Sneek
 2. Bolsward
 3. Lemmer
 4. Joure
 5. Stavoren
 6. Halve Maen
 7. Leeuwarden
 8. DRACHTEN (7,2 punt)
 9. Eernewoude
 10. Huizum
 11. Langweer
 12. Woudsend
 13. Heerenveen (14 punten)
 14. Grou (14 punten).