Twee Gebroeders snelste schip van de vloot?!

  • 14W1
  • 14W2
  • 14W3
  • 14W4
  • 14W5
  • 14W6
  • 14W7
  • 14W8
  • 14W9

Geplaatst op 28 juli 2014

Na de afgelopen wedstrijden en zeker vandaag gaat het er sterk op lijken dat ons skûtsje de snelste is van de hele SKS vloot. Nog amper bijgekomen van de festiviteiten na de geweldige winst afgelopen zaterdag op het IJsselmeer bij Stavoren startten Jeroen Pietersma en zijn bemanning vanmiddag povertjes. Het zij ze gegund. Het woei een dikke kracht vier op het Heegermeer bij Woudsend tijdens de zevende race dit kampioenschap. Opnieuw schitterende omstandigheden voor een machtige zeilmiddag. Na het eerste kruisrak vonden we onze crew terug op de dertiende plaats. Dat moest en zou beter. Dat we zo langzamerhand koning inhalen zijn werd vanmiddag maar weer eens bewezen.

Na dat eerste kruisrak een lang voor-de-winds rak. Met een kluit van zes tot zeven schepen afstormend op de benedenboei was er bijna geen ruimte voor Jeroen om de boei aan te zeilen. Met links en rechts skûtsjes om je heen is het lastig navigeren. Ons team had geen ruimte om de boei aan te zeilen en stoof boven het merkteken langs. Opnieuw moest de boei worden gerond en met een ruime achterstand kon Jeroen aan een inhaalrace beginnen.

De Twee Gebroeders liep als een speer en in no time hadden onze mannen de aansluiting gevonden, sterker nog, Langweer en Huizum werden verschalkt. Als een mes stoof ons skûtsje over een woelig Heegermeer. Tot het op een na laatste kruisrak. In de strijd verder naar voren te zeilen lukte het Jeroen net niet om genoeg hoogte te zeilen bij de bovenboei. Enkele ingehaalde skûtsjes, Langweer, Huizum en Joure stoven over de Twee Gebroeders heen. Gevolg, de Twee Gebroeders raakte de boei en moch deze opnieuw gaan ronden.

Weg mooi plaatsje en weer opnieuw naar voren zeilen. Uiteindelijk finishte Jeroen Pietersma als elfde. In het laatste kruisrak werd Huizum nog een plaats afhandig gemaakt. Daarom ben ik dit verhaal begonnen met het snelste schip van de vloot. Als je een paar keer ver achter ligt en toch nog in staat bent je opnieuw in de strijd te mengen is echt fenomenaal! In de dagklassering krijgen we 11 punten. Evenveel als Heerenveen dat de strijd met averij moest staken. Zij krijgen het gemiddelde over hun voorgaande wedstrijden. Huizum dus twaalfde en Langweer werd na een toegekend protest van Heerenveen 14 punten toebedeeld.

Dan de strijd voorin. Van kop af winnaar Douwe Visser (Grou). Met deze overwinning lijkt hij de meeste kans te hebben om kampioen 2014 te worden. Hij heeft in het klassement zeven punten voorsprong op zijn neef Douwe met de Sneker Pan. Laatstgenoemde werd vandaag tweede. Om de Vissertrilogie compleet te maken werd Albert Visser derde op het Heegermeer. Het gaat er nog wel om spannen met nog drie wedstrijden te gaan. Morgen hebben de schippers en bemanningen een rustdag om woensdag de achtste race te varen op het IJsselmeer bij Lemmer.

UITSLAG WOUDSEND: 1. Grou, 2. Sneek, 3. Lemmer, 4. Leeuwarden, 5. Eernewoude, 6. Woudsend, 7. Akkrum, 8. Halve Maen, 9. Joure, 10. Stavoren, 11. DRACHTEN, 12. Huizum. Heerenveen 11 punten, Langweer 14 punten.