Twee prachtwedstrijden op IJsselmeer bij Lemmer!

 • 15ledr1
 • 15ledr2
 • 15ledr3
 • 15ledr4
 • 15ledr5
 • 15ledr6
 • 15ledr7
 • 15ledr8
 • 15ledr9
 • 15ledr10
 • 15ledr11
 • 15ledr12
 • 15ledr13
 • 15ledr14
 • 15ledr15
 • 15ledr16

Geplaatst op 30 juli 2015

 

Eigenlijk kon het niet mooier. Een straffe wind kracht vier tot vijf Beaufort en twee wedstrijden op één dag en beide stonden bol van de spanning en spektakel. En een mega spannende strijd om de titel. Met een verschil van 0,2 punt gaan Dirk Jan Reijenga (Joure) en Johannes Meeter (Langweer) de finalewedstrijd op het Sneekermeer in. Eén van deze twee gaat morgen kampioen S.K.S. 2015 worden. En dan onze mannen op de Twee Gebroeders, wat hadden ze een pracht start bovenin het veld tijdens de eerste race. Helaas kon deze niet verzilverd worden in een mooie klassering. Jeroen Pietersma stoof met ons skûtsje over het gekuifde IJsselmeer. Wat hebben ze gestreden voor elke meter water. Na achtste te hebben gelegen en even tiende werd uiteindelijk een negende plaats behaald. En of het zo moest zijn; Joure en Langweer knokten om de eerste stek. Laatsgenoemde moest het doen met de tweede plaats. Joure won. Douwe Visser (Sneek) zeilde voor het eerst dit kampioenschap de top drie binnen, een derde plaats was zijn bekroning. Douwe Visser (Grou) leek voor de Langweerders het mogelijke kampioenschap te verstieren. Tijdens de start meenden de mannen uit Grou te weinig ruimte te krijgen van Langweer en tekenden protest aan. Door een fout in de administratieve handeling werd deze door de jury echter nietig verklaard.

UITSLAG LEMMER OCHTENDWEDSTRIJD: 1. Joure, 2. Langweer, 3. Sneek, 4. Woudsend, 5. Grou, 6. Akkrum, 7. Heerenveen, 8. Leeuwarden, 9. DRACHTEN, 10. Eernewoude, 11. Halve Maen, 12. Stavoren, 13. Lemmer, 14. Huizum.

De middagwedstrijd werd onder dezelfde weersomstandigheden verzeild. Af en toe was de wind vlagerig zoadat de bemanningen "hàlden en kearen hienen" om de schepen op koers te houden en niet te kapseizen. Jeroen Pietersma koos voor ee nstart midden in het veld in de hoop daar het meeste voordeel uit te kunnen halen. Vervaarlijk schuin hangend denderde ons team over de golven van het IJsselmeer. Als elfde rondde Jeroen de eerste bovenboei. In de daarop volgende kruisrakken was het continu stuivertje wisselen. Even lag de Twee Gebroeders na een verkeerd uitpakkende slag op de laatste plaats. Maar wat hebben Jeroen en zijn team gestreden om niet als laatste over de finish te komen. En dat lukte! Elk rak werd een skûtsje de loef af gesneden. En opnieuw haalde onze crew een negende plaats. En het blijkt dat dit team vooral in deze tweede week de dubbele cijfers inlevert. Het gaat steeds beter en het hechte op elkaar ingespeelde team boekt progressie! Douwe Visser (Sneek) won deze fantastische wedstrijd en wat een opluchting zal dit zijn voor de Snekers na een zeer voor hun doen ongekend magere eerste week. En ook nu gaven de beide kemphanen uit Joure en Langweer elkaar geen stro breed toe. Wederom trok Joure aan het langste eind door tweede te worden gevolgd door Langweer. 

Onder deze voor schippers en bemanningen heftige omstandigheden "in bealch fol wurk" onstond er bij het ronden van de laatste benedenboei voor de finish een aanvaring tussen Albert Visser (Lemmer) en Gerhard Pietersma (Eernewoude). Schipper Gerhard kwam in de knel te zitten en raakte gewond. Lemmer zegde Eernewoude protest aan. In de jurykamer besliste de jury dat Gerhard fout zat en hij kon met gekneusde ribben en veertien punten de wal opzoeken. Hiermee konden na een slechte ochtendewedstrijd de titelaspiraties van Eernewoude de prullenbak in.

UITSLAG LEMMER MIDDAGWEDSTRIJD: 1. Sneek, 2. Joure, 3. Langweer, 4. Woudsend, 5. Lemmer, 6. Halve Maen, 7. Heerenveen, 8. Grou, 9. DRACHTEN, 10. Leeuwarden, 11. Akkrum, 12. Stavoren, 13. Huizum, 14. Eernewoude.

Het klassement met de finale morgen op het Sneekermeer nog voor de boeg 1. Joure 22,8 punten, 2. Langweer 23 punten, 3. Grou 38,8 punten. Jeroen Pietersma staat op een dertiende plaats met 78 punten.